Sveučilište u Zadru potpisalo Memorandum o razumijevanju sa Sveučilištem u Tirani

Sveučilište u Zadru i Sveučilište u Tirani danas su sklopili Memorandum o razumijevanju, prema kojemu će poticati razmjenu studenata i nastavnog osoblja, predlaganje zajedničkih znanstvenih i istraživačkih projekata, organizaciju zajedničkih znanstvenih konferencija, uspostavu združenih studijskih programa i druge oblike suradnje. Sporazum su potpisali rektori prof. dr. sc. Dijana Vican  i prof. dr. Artan Hoxha, uz nazočnost prorektora zadarskog sveučilišta prof. dr. sc. Nedjeljke Balić Nižić i prof. dr. sc. Slavena Zjalića, albanskog veleposlanika u RH Nj. E. Riza Pode, počasnog konzula Antona Dedaja, kao i drugih predstavnika dvaju sveučilišta i veleposlanstva.

Rektor Hoxha istaknuo je kako je Hrvatska prijateljska zemlja Albaniji, zbog čega s obje strane postoji želja za produbljenjem suradnje.

– Sveučilišta imaju odgovornost za kreiranje boljih uvjeta za mlade naraštaje, kako bi mogli odgovoriti na izazove na koje nailaze. Svojim dolaskom željeli smo iskazati interes za bliskom suradnjom i otvoreni smo za sve dogovore i mimo ovog memoranduma, rekao je Hoxha.

Rektorica Vican s prorektorima je goste upoznala s poviješću visokog obrazovanja u Zadru, u kojoj je značajnu ulogu imao prvi rektor dominikanske ustanove Studium generale, kasnije nazvane Universitas Jadertina, Ivan iz Drača. Danas je to moderno sveučilište, najveće integrirano u Hrvatskoj, te svojim programima pruža kompetencije potrebne u suvremenom društvu.

– Kao dio alijanse europskih sveučilišta EU-CONEXUS usko surađujemo s partnerima iz zemalja EU, ali nismo ograničeni samo na nju, već želimo i vama pomoći kako biste što prije pristupili savezu, istaknula je rektorica Vican.

Nakon izlaganja uslijedilo je svečano potpisivanje memoranduma te druženje u studentskom restoranu Barbakan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...