U Illinoisu oko 450 svećenika zlostavljalo više od 1900 djece, Crkva ih štitila

Istraga koju su provele savezne vlasti Illinoisa potvrdila je navode više od 1900 žrtava o zlostavljanju djece koje je počinilo katoličko svećenstvo te američke države, izvijestio je glavni državni odvjetnik Kwame Raoul na konferenciji za novinare. Istraga je trajala pet godina, a otkrila je stotine slučajeva više nego što su župe prvobitno prijavile, javlja Index. 

Raoulova prethodnica, bivša državna tužiteljica Illinoisa Lisa Madigan, počela je istraživati opseg seksualnog zlostavljanja državnog svećenstva 2018., nakon što je izvješće velike porote Pennsylvanije dokumentiralo zlostavljanje 1000 maloljetnika u šest biskupija u toj državi. Otkrića u tom izvješću šokirala su biskupije diljem SAD-a, a brojni državni odvjetnici obećali su istražiti svećenike unutar svojih država.

U to su vrijeme katoličke biskupije Illinoisa javno popisale samo 103 dokazana seksualna zlostavljanja djece, rekao je ured javnog tužitelja.

Silovanje djevojčice

Istraga je uključivala šest biskupija Illinoisa koje obuhvaćaju 3.5 milijuna katolika. Istražitelji su potkrijepili optužbe za seksualno zlostavljanje djece protiv 451 svećenika i redovničke braće. Najveći broj bio je u Chicagu, gdje je bilo 150 prijavljenih zlostavljača, i Jolietu s 52 prijavljena zlostavljača. Budući da su neki prijavljeni zlostavljači evidentirani u dvije biskupije, ukupno su prijavljena 494 dokazana zlostavljača, stoji u izvješću.

Neki od ovih svećenika imali su jednu žrtvu, a drugi desetke. Jedan od njih, koji je umro 2015., zlostavljao je 36 djece dok je služio u biskupiji Davenport u Iowi te u Jolietu prije umirovljenja 2005. Drugi je zlostavljao dvoje djece u biskupiji Peoria. Jedan svećenik silovao je 10-godišnju djevojčicu u svojoj učionici, navodi se u izvješću.

Dubina i širina seksualnog zlostavljanja su varirale, kao i kazne koje su dobili. U mnogim slučajevima navodi su prijavljeni, ali se po njima nije postupalo. Godine 1993. dvoje žrtava optužilo je jednog svećenika u čikaškoj biskupiji za zlostavljanje, ali nadzorni odbor nije preporučio njegovo kažnjavanje.

Jedan i dalje živi u krugu žrtava

Umjesto toga, svećenstvo ga je nadziralo i još uvijek mu je dopušteno da se sastaje s tinejdžerima. Još najmanje troje žrtava prijavilo je svećeničko zlostavljanje sve dok 2002. godine – gotovo desetljeće kasnije – nije uklonjen iz klera, navodi se u izvješću.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...