U vrtiću Ciciban predstavljena knjiga gestovnih, prstovnih i dodirnih igara Wilme Ellersiek, održana i radionica

U petak, 26. svibnja, u vrtiću Ciciban održala se radionica i predstavljanje knjige gestovnih, prstovnih i dodirnih igara Wilme Ellersiek, dugogodišnje profesorice Muzičke akademije u Stuttgartu.

Iako je radionica bila namijenjena svima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece do njihove devete godine života, sudionici radionice su bile u većem broju odgajateljice Zadarske županije.

Radionicu su, u organizaciji zadarskog Dječjeg vrtića „Sunce” i waldorfske Inicijative Jarula, prevodile docentica predškolske ritmike Ingrid Weidenfeld te ritmička pedagoginja i waldorfska odgajateljica Mirjana Radanović.

Što su zapravo gestovne i dodirne igre? To su su male ritmički-glazbeno oblikovane igre prstima, dlanom i dodirom tijela, koje s malim djetetom izvodi majka ili otac, a kasnije i odgajatelj. Upotrebom dodirnih igara njegujemo osjetila za dodir, vitalitet, ravnotežu i pokret. Cilj igara je omogućiti iskustvo nježnog, smirujućeg dodira preko kojeg se dijete osjeća dobrodošlo te može razvijati samopouzdanje. Dodirne igre Wilme Ellersiek odišu dubokim terapeutskim impulsom koji je nužan djeci u današnje vrijeme.

O iskustvu s radionice te o njenoj primjenjivosti u praski Marina Šarlija Miočić, pedagoginja Dječjeg vrtića „Sunce” Zadar kaže:

– Svjesni važnosti kontinuiranog profesionalnog razvoja djelatnici Dječjeg vrtića „Sunce” Zadar uključeni su u različite oblike stručnog usavršavanja unutar i van ustanove. U podržavajućoj kulturi vrtića odgojitelji koji su bili sudionici na ovoj radionici samoinicijativno su se prijavili na edukaciju sa željom unaprijeđenja vlastite pedagoške prakse kao i prakse vrtića. Predstavljanje knjige “Gestovne igre” svoju dodatnu vrijednost dobiva s obzirom na predavačice koje su kroz radionicu vjerodostojno prenijele dio vrijednog opusa prstovnih, gestovnih i dodirnih igara Wilme Ellersiek. Sudjelujući na radionici mogla se osjetiti stvaralačka snaga plesnih pokreta uz glazbene ritmove gdje se poseban naglasak stavio na važnost i ulogu razigranih i plesnih ruku. Vjerujemo kako će radionica kao i zbirka odabranih prstovnih i gestovnih igara i smirujućih pjesama odgojiteljima biti od velikog značaja prilikom implementacije istih u radu s djecom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...