Uhvati, kastriraj i vrati: spas za ulične mačke

Povodom 27. svibnja, Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka, Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja uputila je poziv svim veterinarskim ambulantama pozivajući ih da besplatno kastriraju barem jednu (poželjno je i više) slobodnoživuću, odnosno napuštenu mačku, te tim simboličnim činom potaknu građane da se poveća broj kastracija.

Uspješnost i nužnost programa „Uhvati-kastriraj-vrati” i općenito kastracije uličnih mačaka dokazuju primjeri diljem svijeta. Mnoge veterinarske ambulante upravo tu metodu smatraju jednom od najučinkovitijih u cilju držanja mačje populacije pod kontrolom. Kastracijom pomažemo slobodnoživućim mačkama, koje inače rađaju i nekoliko puta godišnje, a ujedno ih se štiti od prijenosa mačjih zaraznih bolesti. Mačke koje nisu iscrpljene rađanjem mačića imat će znatno bolji imunitet i bolje opće zdravstveno stanje te se neće međusobno ozljeđivati.

– Napuštene odnosno slobodnoživuće mačke završavaju na ulici zbog neodgovornih i bešćutnih pojedinaca koji ne zbrinjavaju legla svojih mačaka, već neželjene mačiće ostave na ulici gdje se nastavljaju razmnožavati. Ako se njihova brojnost ne kontrolira kastracijom, osuđene su na lutanje, stalnu potragu za hranom, neprestane cikluse rađanja mačića koji često umiru od bolesti i pothranjenosti, zarazne i neliječene bolesti, borbe za teritorij, smrt od trovanja ili udarca automobila i sl., naglašava dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja.

– Slobodnoživuće mačke ne smiju se razmještati, a s druge strane, teško se udomljuju. Zato je jedino rješenje njihova kastracija i organiziranje hranilišta za mačke koje treba biti definirano na razini lokalnih zajednica, pojašnjavaju iz Mreže za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.

Povodom Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka, sljedeće veterinarske ambulante odlučile su poslati edukativnu poruku o prednostima i važnosti kastracije te besplatno kastrirati slobodnoživuće (napuštene) mačke: Veterinarska ambulanta Benčić, Pazin; Veterinarska praksa Uvodić, Čavle; Specijalistička veterinarska praksa VIPet, Zagreb; Veterinarska ambulanta za male životinje Buba, Zagreb; Veterinarska ambulanta Vet-Iva, Zagreb. Prijatelji životinja pozivaju i druge ambulante diljem Hrvatske da se pridruže ovoj hvalevrijednoj inicijativi.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...