Umberto Piasevoli o Kreši Ćosiću: “Puno njih koji su ga potjerali iz KK Zadra, bili su u prvom redu na njegovoj komemoraciji!”

Umberto Piasevoli (61) zadarski glas košarke, komentator na Radio Zadru, kratko se osvrnuo na velikane KK Zadar, Krešimira Ćosića i Giuseppea Pina Giergiu. Prije svega Berto je razočaran načinom zbog kojeg je veliki Krešo napustio Klub, nakon one famozne Skupštine KK Zadra koja je održana 14. kolovoza 1990  godine. Predsjednik Kluba tada je bio Frane Negro.

Ni prvi, a ni zadnji, kojem se to dogodilo napravilo u KK Zadru. Krešo je bio ispred svog vremena i bilo ga je koji put i teško shvatiti, “plesao” je na granici, onda se dogodi da ćeš prije ili kasnije pasti na jednu ili drugu stranu. Imao je viziju, niti kad je bio igrač novac ga nije zanimao, to mu je bila otežavajuća okolnost. Grad Zadar je u to vrijeme namjerno “zatvorio špinu” i nije dao novce Klubu, ali novaca je bilo! Naravno da su nakon toga igrači KK Zadar krenuli u štrajk. Ondašnji predsjednik Općine, je li to bio Ive Livljanić, nisam siguran, uglavnom, Krešu je pustio da čeka, dok su igrači bili unutra. Onda je Ćosić “presjekao sve” i otišao u grčki AEK iz Atene, ali nikome nije ništa zamjerio, baš to je pokazatelj koliko je bio duša od čovjeka, govori Berto i spominje licemjerje pojedinaca:

Kada je Krešo umro 1995. godine, veliki dio njih koji su sudjelovali u njegovom tjeranju iz KK Zadra imali su obraz sjesti u prvi red na komemoraciji. Ne bih o imenima, ali prepoznat će se! Smatram da je razlog tome odraz jedne male sredine kao što je Zadar, koja se drži one poznate “ako je moja krava krepala, neka krepa i drugome”. Jednostavno, pojedinci nisu znali prepoznati veličinu Krešimira Ćosića, jer za tako nešto moraš i sam biti velik, ističe Piasevoli i hvali Pina Giergiu:

Pino Giergia je doživio čak i puno gore stvari u našem gradu od Kreše. Znamo svi da Pino puno priča u prvom licu jednine, ali je u onom što govori u pravu! Kao osoba je osebujan, ali svi veliki igrači su takvi. Doživljavao je Pino neugodnosti, smatram da je zaslužio već sada da mu se Zadar oduži na neki način, a ne da mu se u njegovim godinama čak i sudi, to je neshvatljivo, za kraj Berto spominje i mjesto Sali na Dugom otoku:

U Salima su se rodili moj otac i djed, ali ja uvijek volim reći da sam iz Zadra, jer nikada nisam pohađao školu u Salima. Obitelj Piasevoli je, inače, porijeklom iz okolice Bergama u Italiji, zaključio je Umberto Piasevoli.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...