Evo kako nam naše tijelo poručuje da je dehidrirano

Do dehidracije dolazi kada naše tijelo izgubi više tekućine nego što je dobije, a kada je normalan sadržaj vode u našem tijelu smanjen, dolazi do poremećaja ravnoteže minerala (soli i šećera) što znatno utječe na njegovo funkcioniranje. Kako donosi NHS, voda čini više od dvije trećine zdravog ljudskog tijela, a najviše pomaže očuvanju zdrave probave, izbacuje otpadne tvari i toksine iz organizma te održava našu kožu zdravom, prenosi Index.

Kako objašnjavaju stručnjaci, tijelo je pogođeno čak i kada izgubimo malu količinu tekućine. Dehidracija je obično uzrokovana nedostatkom tekućine u organizmu, a klima, tjelovježba kojom se bavimo (osobito po vrućem vremenu) i naša prehrana mogu pridonijeti dehidraciji. Dehidrirati možemo i zbog bolesti, kao što su povraćanje i proljev ili znojenje zbog povišene temperature.

No mnogi ljudi često ne znaju prepoznati prve simptome dehidracije, što može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem. Kako naglašavaju liječnici, neki od ranih znakova upozorenja na dehidraciju uključuju:

-osjećaj žeđi i vrtoglavice
-suha usta
-umor
-tamni urin intenzivnog mirisa
-smanjenu potrebu za mokrenjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...