“Hrvatska ratna mornarica desetljećima je neželjeno dijete u obrambenom sustavu”

Vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak o stanju hrvatske ratne mornarice, prenosi N1.

– Mornarica je desetljećima gotovo neželjeno dijete u obrambenom sustavu, u nju se najmanje investira i na neki način se podrazumijeva da se pomorski prostor čuva sam po sebi, po Duhu Svetom, kazao je Tabak.

Upravni sud u Splitu donio je nepravomoćno rješenje kojim je Brodosplit ostao upisan kao vlasnik obalnih ophodnih brodova, navodeći da se predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak nada novoj državnoj uplati, dok MORH najavljuje žalbu.

– Prije dva tjedna upravni sud u Splitu je potopio priče ministra obrane i ministarstva. Riječ je o velikoj državnoj organizaciji s većim pravnim odjelom. Cijeli ovakav ishod je s jedne strane tragikomičan, a s druge strane, ima u inozemstvu brodogradilišta koji prodaju brodove. Ta priča da se ne može prodati… Sama prodaja ni ne bila nešto posebno, tim više što je riječ o nezahtjevnim brodobima, istaknuo je Tabak.

– To su sve priče koje pokazuju dubinu kaosa i nesnalaženja obrambenog sustava u bilo kakvom “većim projektima, što se vidjelo i na Bradleyjima i bilo kakvih aviona, dodao je.

Navodi da se svi ti problemi ne mogu riješiti jeftinim PR mjerama.

– Bojim se da aktualna vrhuška u ministarstvu obrane osim polaganja vijenaca i jeftinog PR-a i ne ide dublje u te teme.

Govoreći o stanju hrvatske ratne mornarice, Tabak navodi da bi ophodni brodovi trebali zakrpati obalnu stražu, ali da je prava flota u abismalnom stanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...