Važna obavijest građanima: “More u jednoj hrvatskoj laguni zagađeno fekalijama”

More u zaštićenoj laguni Šćuzi kod Premanture na jugu Istre, zagađeno je fekalijama pa je Županijska inspekcija za zaštitu okoliša postavila oznaku zabranjenog kupanja na tom području, potvrđeno je u četvrtak iz Odjela za zaštitu okoliša i za praćenje kakvoće mora.

Da je fekalijama zagađeno more u zaštićenoj laguni Šćuza pokazao je monitoring Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije nakon zahtjeva Javne ustanove Kamenjak za kontrolu i praćenje tog ekološkog područja.

Riječ je o pličini između Pomera i Premature, a izvor zagađenja još uvijek nije poznat.

– Prvo uzorkovanje i analizu mora na tom području obavili smo 22. svibnja kada smo zaprimili dojavu iz JU Kamenjak i redovito smo je radili do 26. svibnja. U tom periodu zagađenje je bilo iste razine odnosno primjetan je bio povećani broj bakterije Escherichije coli u vodi te je taj broj premašuje granicu koja je propisana Uredbom o kakvoći mora za kupanje, izjavila je voditeljica Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša te monitoringa za praćenje kakvoće mora Istarske županije Vesna Kauzlarić.

Dodala je da se srećom, ne radi o plaži, i tamo se rijetko tko kupa jer je voda plitka i muljevita. Osim toga, ovo se područje vodi pod zaštitom Natura 2000.

Po njenim riječima svakodnevno se vršilo uzorkovanje i pratila se situacija na tom području koja je bila nepromijenjena odnosno nezadovoljavajuća, te je upućivala na fekalno zagađenje zbog visoke razine Escherichije coli.

– O tome smo izvijestili Županijsku inspekciju za zaštitu okoliša koja je izašla na teren i postavila znak zabranjenog kupanja, poručila je voditeljica Odjela Kauzlarić.

Najavila je kako će se početkom idućeg tjedna na tom području vršiti novo uzorkovanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...