Predstavljen program nacionalnog OPERAS-HR ogranka: Otvorena znanost i neograničena razmjena znanja ključni su za boljitak društva

Na  Sveučilištu u Zadru održan je jednodnevni program u povodu pokretanja nacionalnog OPERAS-HR ogranka. OPERAS (Open Scholarly Communication in the European Research Area for Social Sciences and Humanities) je istraživačka e-infrastruktura uvrštena u ESFRI Roadmap 2021 čija osnovna misija je unaprijediti znanstvenu komunikaciju u području društvenih i humanističkih znanosti na načelima otvorene znanosti. Ova  brzorastuća organizacija trenutačno uključuje 44 organizacije iz 17 europskih zemalja, a Sveučilište u Zadru, Odjel za informacijske znanosti, jedan je od deset jezgrenih partnera u OPERAS mreži.

OPERAS je transformativna inicijativa koja okuplja istraživače, znanstvenike i institucije iz cijele Europe kako bi unaprijedili polje otvorene znanstvene komunikacije i promicali otvoreni pristup rezultatima istraživanja.

– To je mreža koja se temelji na načelima transparentnosti, dostupnosti i snazi kolektivnog znanja. Sveučilište u Zadru ponosno je što je dio ove živahne zajednice istraživača i institucija posvećenih otvorenom i uključivom istraživačkom ekosustavu. Čvrsto vjerujemo da je neograničena razmjena znanja i rezultata istraživanja ključna za napredak znanosti i boljitak društva. Ovaj sastanak prilika je za nas da ojačamo naše zajedničke napore, razmijenimo najbolje prakse i raspravimo o izazovima i mogućnostima otvorene znanstvene komunikacije. Kroz takve dijaloge i razmjene, možemo zajedno raditi na uklanjanju prepreka otvorenom pristupu, promicanju inovativnih modela izdavaštva i istraživanju novih načina za širenje rezultata istraživanja, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

Otvorenim pristupom ne samo da se povećava vidljivost i utjecaj istraživanja, već također promiče pravednije i inkluzivnije istraživačko okruženje. Sveučilište u Zadru jedno je od prvih visokih učilišta u Hrvatskoj koje je potpisalo Deklaraciju o primjeni načela otvorene znanosti, a alijansa EU-CONEXUS na čelu je ovog pokreta.

– Uklanjanjem informacijskih barijera promičemo jednake mogućnosti za istraživače, kreatore politike, profesionalce u industriji i društvo u cjelini za pristup, korištenje i nadogradnju rezultata istraživanja. Ova otvorenost omogućuje zajedničko stvaranje znanja, napredak znanosti i razvoj politika i praksi utemeljenih na dokazima koji mogu oblikovati bolju budućnost za sve, istaknuo je Penezić.

Pročelnica Odjela izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić zahvalila je svojim kolegama koji neumorno rade u istraživanju ovog područja te su promicatelji otvorene znanosti i infrastrukture.

Uz Sveučilište u Zadru, pridruženi članovi OPERAS-a iz Hrvatske su Srce i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. OPERAS aktivno surađuje s postojećim hrvatskim ograncima istraživačkih infrastruktura poput DARIAH, CLARIN, CESSDA i dr. Očekuje se da će završetkom tranzicijskog razdoblja postati službeni član Europskog konzorcija istraživačkih infrastruktura (ERIC).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...