Štrajk je zakonit! Zapisničarka iz Zadra: “Plaća mi je 699 eura, traje dva tjedna!”

Održan je štrajk u hrvatskom pravosuđu. Zbog malih plaća pokrenuo ga je jutros u 7 sati Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u svim tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu. Među ostalim, blokirana su i ročišta na sudovima.

Zagrebački županijski sud odbacio prijedlog Vlade o privremenoj mjeri zabrane štrajka, a danas je presudio i da je štrajk zakonit.

Na radnom sastanku predsjednika Vlade i nekoliko ministara s predstavnicima više sindikata javnih i državnih službi postignut je dogovor da će se prije novog Zakona o plaćama u javnoj i državnoj službi potpisati memorandum o privremenom povećanju plaća, a koji će vrijediti već za plaću za lipanj.

Ispred županijskog Suda u Zadru izjavu je dala i sudska zapisničarka Dina Dodik koja se požalila kako sa svojom plaćom teško može pokrivati životne troškove poput najma stana.

– Radim na Općinskom sudu u Zadru, kao administrativni referent – sudski zapisničar sa sutkinjom, moja plaća iznosi 699 eura. Naša plaća traje dva tjedna, mislim danas su stanovi 600 eura najam, a mi sa svojom plaćom moramo pokriti troškove života. Mislim da bi svaka osoba trebala imati dovoljno da ne ovisi o nikome. Vjerujemo u uspjeh ove akcije, rekla je za HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...