Zadrani opet imaju priliku pogledati svjetsku izložbu; U Kneževoj palači izloženi radovi trenutno najpoznatijeg svjetskog umjetnika Banksyja!

Nakon Chagalla, Warhola, Dalija, Picassa, Zadrani i svi gosti našeg grada imaju priliku od danas do 10. listopada u izložbenim dvoranama Kneževe palače razgledati još jednu svjetsku izložbu. Ovog puta riječ je o djelima najpoznatijeg uličnog umjetnika na svijetu koji djeluje pod imenom Banksy.

Izložbu u Zadar dovodi Narodni muzej u suradnji s Davidom Razjancevim iz Deva Puri Gallery s kojim su već surađivali na nekim ranijim velikim izložbama. Razjancev osobno prati Banksyjev rad već  20 godina, sakuplja njegove stvari i upoznao je puno kolekcionara.

– Predmeta je više od 100, to su predmeti koje je izradio sam Banksy i predmeti drugih umjetnika koji su bili inspiracija Banksyju ili kojima je Banksy bio inspiracija te koji su zajedno radili neke od velikih projekata kao što je Dismaland i ostalo, kazao nam je Razjancev.

Na ovoj izložbi ima tri stvari koje su kao ukrasi izložbe i napravljene se kao selfie stations koje će svakako biti zanimljive posjetiteljima.

– Meni je do svega najinteresantnije to što on radi za ljude. On stvarno to što radi on živi – “live to preach”. On je stvarno uspješan, njegovi se radovi za mnogo milijuna prodaju. Naravno da je kupio jahtu, ali on nije kupio jahtu da se on vozi nego je kupio jahtu kojom spašava izbjeglice po Mediteranu, ispričao je Razjancev.

Naglasio je kako ima puno radove po svijetu za koje tvrde da su Banksyjevi, ali autentičnost se itekako može dokazati.

– Htjeli smo ovdje dovesti stvari koje su prave. Grafike koje su njegove, da se zna da potiču iz njegove POW Prisoners of war volta, tamo gdje su se prodavali, i ostali radovi za koje je on želio da idu vani i koji su nastali njegovim rukama, naglasio je naš sugovornik.

Zadarska izložba nosi naziv “Zadar does Banksy”, a inspiracija za taj naziv je dokumentarni film snimljen o njegovoj umjetnosti “Banksy does New York”.

– Kao što mi svaku veliku izložbu, pogotovo ove ljetne, a i druge, nastojimo na neki način staviti u određeni kontekst, odnosno približiti publici, tako smo i ove godine nastojali uz ovu izložbu napraviti još dva projekta. Prvi se odnosi na natječaj koji smo objavili “15 minuta anonimnosti” koji je namijenjen mladim ljudima do 35 godina gdje smo im dopustili da interpretiraju temu anonimnosti iz svog aspekta kroz bilo koji oblik umjetnosti, bilo da se radi o izvedbenoj, plesnoj, scenskoj, likovnoj, kiparstvu, i ti njihovi radovi ili performansi bit će izvedeni unutar II palače, najavila je Lorena Peroš, voditeljica odjela za marketing i PR Narodnog muzeja Zadar.

– Drugi projekt je onaj koji će s  dogoditi 17. lipnja od 17 do 23 sata, a zove se Festival ulične umjetnosti. Imali smo na neki način želju i volju da izađemo iz ovih zidova palače i da, pošto je riječ o uličnom umjetniku, da na neki način Zadru prikažemo što za njih znači ulična umjetnost. Projekt će se održati u dvorištu gimnazije, znači Park Vladimira Nazora i tu će biti prisutna zadarska grafiterska scena, Zadarski plesni ansambl, IN Flux – U pokretu plesna udruga. Također bit će izveden performans Apstraktna umjetnost Miro i Banksy prema koncepciji Marije Šarić Ban i u suradnji s mentoricom Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Tim projektom nastojat ćemo povezati i našu izložbu “Jedan svijet” na način da ćemo fotografirati, najvjerojatnije će biti riječ o Gundulićevom Epu, sliku koja će se kasnije izraditi u toj stencil art tehnici i ti dijelovi, odnosno šablone će biti izloženi tijekom ljeta u rohbau kafeteriji, predstavila je Peroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...