Civilna zaštita kaže da će sustav koji smo platili 8 milijuna eura raditi u kolovozu

Prije nekoliko dana završen je Pravilnik o postupku ranog upozoravanja stanovništva putem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) koji detaljno propisuje dužnosti, ingerenciju i slijed postupanja u kriznim situacijama. Pravilnik se do kraja mjeseca nalazi u e-savjetovanju.

SRUUK smo platili 8.3 milijuna eura, a on nije u potpunoj funkciji, o čemu je Index pisao. Tu informaciju je otkrio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon što građani u prošlu srijedu nisu dobili SMS upozorenja da se približava olujno nevrijeme. U nevremenu je stradalo četvero ljudi i nastala je šteta u 14 županija.

Priznanju da sustav ne radi prethodila je izjava Damira Truta, ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite, koji je na pitanje zašto SRUUK nije poslao upozorenje građanima, rekao da je bilo izdano narančasto upozorenje za oluju te da su postupali sukladno svim propisima u slučaju narančastog upozorenja.

U dokumentu vlade iz travnja najavljeno je puštanje sustava za lipanj ove godine, piše Index.

Civilna zaštita: Građani će SMS dobivati od kolovoza

Rano upozorenje će stići na mobitele građane u slučaju bilo koje ugroze. “U svakom slučaju, u prvoj polovici 8. mjeseca sve će biti spremno. Tekst poruke, opasnost o kojoj se obavještava, kao i područje za koje se šalje kreira donositelj odluke”, rekao je za Dnevnik Nove TV Neven Karas, koordinator za poslove Civilne zaštite.

Da građane treba upozoriti na opasnost donosit će ovlaštene osobe. Ravnateljica DHMZ-a bit će zadužena za vremenske nepogode, a glavni ravnatelj policije u slučaju terorističke ugroze. U slučaju požara odluku u vezi upozorenja donosit će glavni vatrogasni zapovjednik.

“Mi ćemo izvijestiti građane onda kad izbije požar na njihovom području. Odluku o tome na prijedlog županijskog vatrogasnog zapovjednika donosi glavni vatrogasni zapovjednik. Vrlo je važno na vrijeme upozoriti građane na nadolazeću opasnost”, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Prema pravilniku, u slučaju vojne opasnosti, obavijest šalje Glavni stožer Oružanih snaga RH.

Banožić: Nekada se to radilo sirenama

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da se građane ranije upozoravalo na opasnost sustavom sirena, a da je sada riječ o prilagođavanju novoj kulturi rada.

“Imali ste nekad zvučno uzbunjivanje za zračni napad, ali s obzirom na to da smo mi članica NATO-a, članica EU, naravno da imamo dodatnu sigurnost”, rekao je Banožić.

Građani su za Dnevnik Nove TV komentirali su da će to biti korisno jer sustav vrijedan osam milijuna eura na ovu oluju nije poslao upozorenje.

“Znala bih da ne budem vani ili negdje na nekom opasnom mjestu, sklonila bih se ranije. Ovo me recimo iznenadilo, nisam očekivala, nisam pratila”, rekla je Zagrepčanka Stela.

“Ideja je dobra, ali kako to kod nas ide, više ne vjerujem ni u što”, komentirala je Manda iz Zagreba, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...