Evo kako su u ovom gradu riješili problem vrana!

Njemački grad Kellingshusen, koji se nalazi pod najezdom vrana, odlučio se konačno im stati na kraj, smatrajući “outsourcing” ptica grabljivica dobrim rješenjem.

Burkhard, američki pustinjski škanjac, u Njemačkoj je daleko od svoje kuće i pomno motri okoliš, no ništa značajno se ne događa. Poznat kao Harisov jastreb, moćna ptica škica vrane i njihova gnijezda u krošnjama, no kao profesionalna ptica grabljivica se prilično dosađuje, javljaju agencije.

Škanjac motri na vrane koje stvaraju problem vlastima

U Kellingshusenu je na zadatku da motri populaciju vrana koje zadaju glavobolju vlastima u brojnim njemačkim gradovima, jer osim što stvaraju nesnošljivu buku, tlo ispod njihovih gnijezda je zagađeno ptičjim izmetom.

Burkhard pripada sokolaru Herbertu Bogeru koji od početka godine svoje ptice dovodi u ovaj miran gradić na rijeci Eider tri puta tjedno kako bi otjerale crne vrane. Kako su vrane pametne, Boger stiže u različito vrijeme tijekom dana kako se ne bi na njega navikle.

“To je kao kada vas netko iznenadi u vašoj spavaćoj sobi. Sigurno vam se to ne sviđa”, rekao je Boger.

Oko 200 gnijezda vrana u gradu

U gradu je oko 200 gnijezda vrana, a izmet koji ostavljaju i buku koju rade remeti mir obližnjeg doma umirovljenika i škole. Boger svoje ptice grabljivice redovito vodi i u grad Wilster te zračnu luku Hamburg koji se bore s istim problemom.

Godine 2021. je u državi Schleswig-Holstein pobrojano 28.000 rasplodnih parova vrana. Privlače ih travnata područja u poplavnim ravnicama i močvarama jer im jamče redovitu opskrbu hranom.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...