Popularni začin ubrzava mršavljenje i suzbija apetit

Čili nudi puno više od pikantnog okusa. Ovaj ljuti sastojak sadrži kapsaicin, koji bi nam mogao pomoći da brže skinemo suvišne kilograme.

– Ljute papričice, posebno spoj kapsaicin koji se nalazi u njima, povezuju se s potencijalnim dobrobitima za mršavljenje, kaže dr. Sunni Patel.

Popularni začin ovom procesu pridonosi sljedećim mehanizmima, prema liječniku.

Ubrzani metabolizam

Pokazalo se da kapsaicin ubrzava metabolizam podizanjem tjelesne temperature i promicanjem termogeneze, što se odnosi na proces proizvodnje topline u tijelu.

– Povećana brzina metabolizma potencijalno može dovesti do više sagorjelih kalorija i pomoći u mršavljenju, rekao je dr. Patel.

Suzbijanje apetita

Liječnik je objasnio da čili može stimulirati receptore u ustima i želucu, što dovodi do osjećaja sitosti i smanjene gladi.

– To potencijalno može dovesti do manjeg unosa kalorija, što pomaže u kontroli tjelesne težine, dodao je.

Oksidacija masti

Pokazalo se da kapsaicin potiče oksidaciju masti, potičući tijelo da koristi pohranjenu mast kao izvor energije. To bi potencijalno moglo pridonijeti gubitku težine smanjenjem pohrane masti i poticanjem sagorijevanja masti.

Regulacija šećera u krvi

Dr. Patel pojašnjava da su neke studije pokazale da kapsaicin može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i poboljšati osjetljivost na inzulin.

Ipak, imajte na umu da su učinci čilija na mršavljenje relativno skromni. Drugim riječima, bez zdrave i uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe, teško da ćete vidjeti rezultate, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...