U Hrvatskoj rast cijena zabrinjava 69 posto stanovnika, a u EU 45 posto

Na upit koja su dva najvažnija pitanja s kojima se suočava vaša zemlja, 69% Hrvata stavilo je na prvo mjesto rast cijena i troškova života.

Hrvate kao i većinu Europljana najviše brine rast cijena i troškova života, snažno podržavaju euro i imaju izrazito proukrajinski stav, pokazuje lipanjsko istraživanje Eurobarometra.

Dva su najvažnija pitanja s kojima se suočava EU. U Hrvatskoj je rast cijena i troškova života na prvo mjesto stavilo 35% anketiranih, a prosjek EU je 27%. Na drugom mjestu je međunarodna situacija smatra 27% građana Hrvatske, dok je prosjek EU 25%).

Na upit koja su dva najvažnija pitanja s kojima se suočava vaša zemlja, 69% Hrvata stavilo je na prvo mjesto rast cijena i troškova života, a dok to pitanje smatra najvažnijim 45% stanovnika EU. Na drugom mjestu je za Hrvate ekonomska situacija (30%, prosjek u EU 18%).

Zajedničku ekonomsku i monetarnu politiku s jednom valutom eurom podupire 68% Hrvata, što je za 5% više nego početkom ove godine. Prosječno na razini EU potpora je ostala ista kao i početkom godine – 71%, a u eurozoni 78%. Pozitivnu sliku o EU ima 51% Hrvata (6% više u odnosu na početak godine), 36% je neutralno, a 13% ima negativnu sliku.

Hrvati imaju pozitivniju sliku o EU od prosjeka u svih 27 članica – 45% ima pozitivnu sliku, 37% je neutralno, a 18% ima negativnu sliku, prenosi Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...