Marjana Botić, Akcija mladih, pozvala građane da sudjeluju u svim javnim raspravama o Prostornom planu Zadra

Vijećnica Akcije mladih Marjana Botić u svom se priopćenju osvrnula donošenje novog Prostornog plana grada Zadra. Priopćenje donosimo u cijelosti:

“U cilju spašavanja zelenila, parkova, javnih prostora i sprječavanja betonizacije i preizgrađenosti obalnih i atraktivnih zona Zadra vijećnici Akcije mladih u gradskom vijeću i županijskoj skupštini pozivaju sve vijećnike koji nisu HDZ da pro aktivno daju prijedloge i primjedbe na najavljeni novi Prostorni plan grada Zadra. Koji je već trebao odavno biti na javnim uvidima i raspravi da HDZ ne odugovlači dok ne pridobije pojedine vijećnike van njihove liste. Prostorni plan je majka svih bitaka koje se isplati voditi u gradskom vijeću protiv plana zločinačke organizacije HDZ da potpuno devastira Zadar.

I molimo vas, ako predate koji zahtjev ne odustajte od njih. Nikad! Ni nakon što HDZ pritisne i upregne svu raspoloživu medijsku mašineriju na vas. Što vas briga? Ne budite labilni i/ili naivni ili nešto još puno gore. Ako smo mi u Akciji mladih mogli izdržavati pritiske 12 godina možete i vi.

Jer kad jednom ne izglasamo HDZ-ov prijedlog, recimo točku kao kod stambeno mješovite zone Kožino  ne smijete nakon pritisaka HDZ-a odustati i glasati za nju nakon što je HDZ stavi po treći put neizmijenjenu na dnevni red. Jer u Kožinu u stambeno mješovitoj zoni samo vijećnik potpuno nesvjestan ičeg može vjerovati kako će se tamo graditi škola! Graditi će se samo stambeno i to apartmani. Ili Detaljan plan uređenja Tehničkog školskog centa koji je tri puta dolazio neizmjenjen na gradko vijeće i koji smo odbijali da bi ga SDP i Eniovi četvrti put zajedno sa HDZ om izglasali.  Jer su poklonili povjerenje pročelniku Kasapu kako eto škola ne može mak i kako je nemoguće graditi u Vruljici po tim izmjenama plana. Jednostavno je trebalo tražiti da se iz DPU više od pola kilometra udaljene Tehničke škole izbaci prostor parka Vruljica kao što smo tražili mi u AM. Izgradnja dvorane Tehničke škole samo je opravdanje za probiti cestu kroz zelenilo Vruljice kao dolazni put za buduće privatne zgrade. To je valjda svima jasno. Čemu se praviti da glasaš za školu, školsku dvoranu kad  je svima jasno da sa HDZ-om glasaš o njihovim zgradama i cesti kroz zelenilo odnosno park? Mislite li da su zadrani toliko glupi?

Zato sad kad kreće bitka za novi Prostorni plan i opstanak Zadra sa zelenilom i nekomercijalnim javnim prostorima, ‘ajte kao što ste najavljivali u predizbornim izjavama i kroz rasprave u Gradskom vijeću – pozivamo vas na ozbiljni rad za donošenje pravog gradskog novog Prostornog plana a ne onog za HDZ-ove „investitore“. Nemojte svi koji niste HDZ-ovi, (bar ne 100% i ucjenjivi kao njihova većina), odustati od spašavanja Zadra sa zelenilom, pakovima, javnim i komunalnim sadržajima. Koliko god HDZ pritiskao i opravdavao stambene zgrade na dosadašnjim sportskim terenima i neizgrađenim prostorima nekim bajkama o sporadičnim javnim sadržajima. Pa ćemo vas podržati u svim takvim zahtjevima i nadati se da će te i vi nas.

Tu uključujemo i SDP koji je uporno prozivao tad još 100% HDZ-ovca Dadu Burčula koji se sa sportskog natjecanja pod pritiskom javio i izglasao UPU Vitrenjak jer sad je vidljivo u što sliči javna infrastruktura i nepostojeće ceste na parceli koju su potpuno zauzele ružne zgradetine. Za dobiti prilaznu cestu čak je ovo vijeće opet (nesvjesno ili što drugo?) izglasalo pretvaranje javnog prostora u investitorov. Kad su Eniovi glasali o tome zajedno uz HDZ isto smo slušali bajke kako je to malo i „ionako se ne koristi kao javni prostor“. Nisu se zapitali zašto onda to „malo“ na Vritnjaku investitor nije smjestio, (sukladno zakonima o gradnji), na svojoj parceli?

Isto tako će biti bojim se oko Vruljice i kožinskog zelenila ako novim Prostornim planom grada Zadra to ne spriječimo.

Zato vas otvoreno i javno pozivamo da više ne podržavate takve intervencije u tkivo Zadra u budućim odlukama o novom Prostornom planu grada Zadra.

Najvažnije: pozivamo sve građanke i građane da ovaj poziv shvate ozbiljno i da oni rade pritisak na svih nas vijećnike koji nismo izabrani sa liste HDZ-a i njihovih poslušnika da ne dozvolimo daljnju devastaciju Zadra. Pozivamo svih na upravo suprotno da svojim prijedlozima i primjedbama ozbiljno, beskompromisno u naporima očuvanja prostora Zadra sudjelujemo u javnim raspravama i pro aktivno dajemo prijedloge za bolje, svrsishodnije i ljepše urbano uređenje našeg Zadra. Svi zajedno.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...