Ministrica Brnjac u radnom posjetu Zadru: “Svaka destinacija mora imati za sebe što strateški želi razvijati”

U današnjem radnom posjetu Gradu Zadru ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac susrela se s gradonačelnikom Brankom Dukićem te direktorom TZ grada Zadra Mariom Palekom predstavivši nacrt novog Zakona o turizmu koji bi trebao stupiti na snagu početkom sljedeće godine.

– Predstavili smo sve alate koje će grad Zadar, s obzirom da spada u indeks turističke razvijenosti 1, morati primjenjivati pri donošenju samih planova upravljanja. Dakle, svi oni koji su u indeksu turističke razvijenosti 1 i 2 pri donošenju upravljanja morat će napraviti jedan izračun osnovnih kapaciteta, dakle, točno vidjeti na temelju resursa koliko ima vode, električne energije, komunalne infrastrukture i brojnih drugih pokazatelja, da bi imali zadovoljno lokalno stanovništvo i u konačnici da bi imali zadovoljne turiste.

Jedinice lokalne samouprave će predložiti koji su to projekti od posebnog značaja za razvoj svake destinacije. Ti projekti su nam važni zato što ćemo ih vezati kroz Fond za turizam, za mogućnost sufinanciranja i predlaganja upravo ovih projekata koji će doprinositi razvoju cjelogodišnjeg turizma, ravnomjerno regionalno razvijenog turizma, turizma koji vodi računa o prostoru, klimi i okolišu i konačnici konkuretnog i otpornog turizma, pojasnila je ministrica po završetku radnog sastanka.

Što se tiče definiranih prioriteta, rokova i same dinamike donošenja zakona, ministrica je bila jasna.

– Već se sada radi na pravilnicima. Nakon što pravilnici budu gotovi, oni će imati točnu metodologiju, odnosno recept prema kojem će svaka jedinica lokalne samouprave donositi planove upravljanja. No, bit će i sankcija ukoliko se takav plan ne donese i to u vidu gašenja turističke zajednice, nemogućnosti financiranja projekata iz Fonda za turizam te nemogućnosti pregovaranja kad je riječ o bilo kakvim operativnim programima. Važno je da upravljamo destinacijom, važno je da znamo što želimo. Svaka destinacija mora imati za sebe što strateški želi razvijati i u kojem smjeru će to postići, upravo na temelju egzaktnih izračuna i brojki, zaključila je.

Dotaknula se i sve jače usmjerenosti na profiliranje Zadra kao i cjelokupne naše obale kao elitne destinacije.

– Ono čemu mislim da Hrvatska treba težiti je da bude visokokvalitetna destinacija, da imamo kvalitetnu uslugu, da imamo kvalitetnu ponudu za svakoga, da si svatko može naći adekvatnu ponudu i uslugu. Mislim da svima nama treba biti cilj – kvaliteta ispred svega, naglasila je.

Jedna od aktualnih tema bio je i problem neprijavljenih gostiju kojeg je ministrica itekako svjesna, ističući:

– Sve što se prijavi od direktora regionalnih i lokalnih turističkih zajednica dolazi do državnog inspektorata i državni inspektorat bi krenuo po dojavi na teren upravo da se sagleda koliko ima takvog neprijavljenog turizma. Upravo oni stvaraju jedno dodatno opterećenje na resurse o kojima svi moramo voditi računa. Ono što je druga stvar, što se sad radi na razini EU, jest povezivanje platforma s poreznim sustavima svake države članice gdje će se na još jedan jedinstven način moći vidjeti i gdje smo i kakva je prava situacija na terenu.

Dodala jekako kako trenutno nema informacije o kojoj brojki “na crno” je riječ.

Svoje zadovoljstvo nacrtom novog zakona iskazao je i sam gradonačelnik Branko Dukić rekavši:

– Svi znamo što nam turizam donosi, ali i koje su negativne posljedice turizma i vjerujem da će ovi alati omogućiti to da prvenstveno bude zadovoljno naše lokalno stanovništvo, a vjerujem ako je zadovoljno naše lokalno stanovništvo da će biti zadovoljan i gost ovdje u Zadru.

S tim se složio i Mario Paleka, direktor TZ-a grada Zadra, naglasivši izvrsne rezultate koje je grad ostvario u prethodnom razdoblju, a za koje vjeruje da će biti i bolji zahvaljujući novom zakonu.

– Ono što ja mogu istaknuti u ovom trenutku je da Zadar bilježi zaista fenomenalne podatke. Zadar je negdje na 24 % većeg broja dolazaka i 11 % posto broja noćenja u odnosu na prvih sedam mjeseci protekle godine, a što se tiče mjeseca srpnja ostvareno je negdje 10 posto više dolazaka i 2, 5 % više noćenja što ukazuje zapravo na činjenicu da su brojke svima nama važne. Međutim, moramo promišljati u pravcu da se taj održivi turizam počne sprovoditi, a ovaj zakon će nam upravo omogućiti alate da se turistička zajednica maksimalno uključi i s lokalnom jedinicom samouprave da upravljamo s destinacijom u što kvalitetnijem pravcu, zaključio je Paleka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...