Potrošnja u Hrvatskoj porasla četvrti mjesec zaredom

U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji porasla četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju porasla 0.4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine ojačala 2.9 posto, prenose agencije.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla četvrti mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 2.2 posto. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 1.2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih sedam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 1.9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u srpnju ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.

U utorak je DZS objavio da je u drugom tromjesečju ove godine BDP porastao 2.7 posto na godišnjoj razini, nešto sporije nego u prethodnom tromjesečju, no to je već 10. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...