Snimili kako se pravi kebab. Mnogi ga nakon ovoga više neće htjeti jesti

YouTube kanal Together TV, koji je dio poznatog serijala Food Unwrapped na Channel 4, nedavno je objavio video u kojem su otkriveni zanimljivi detalji o izradi omiljene turske delicije – doner kebaba.

Doner kebab jelo je koje se priprema od mljevenog mesa koje se složi u obliku obrnutog stošca i peče na okomitom roštilju. Uz brojne ljubitelje diljem svijeta, ovaj ukusni i brzi obrok često je bio predmet znatiželje i pitanja o tome od čega je zapravo napravljen.

Da bi saznao od čega se kebab radi, voditelj Jimmy Doherty odlučio je posjetiti tvornicu Veli’s Kebabs u Staffordshireu, koja proizvodi nevjerojatnih 50 tona doner kebaba svaki tjedan i opskrbljuje prodavaonice kebaba diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

U tvornici Doherty otkriva da kebab sadrži 85 posto janjetine, pet posto sredstva za povećanje volumena, pet posto dvopeka i pet posto začina i soli. Među zanimljivostima koje je otkrio u postupku proizvodnje su korištenje teksturiranog sojinog proteina kao sredstva za povećanje volumena te dodavanje soli kako bi se omogućilo rezanje mesa na ravne trake bez ljuštenja sitnih komadića.

Zatim je prikazan postupak izrade kebaba, gdje se janjetina stavlja u industrijski stroj za mljevenje, a zatim šalje u zasebnu bačvu gdje se dodaju ostali sastojci. Na kraju, meso se oblikuje u velike debele diskove koji se slažu jedan na drugi na ražnju, a između svakog diska stavlja se janjeća koža koja pomaže u povezivanju cijelog kebaba, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...