Zbog porasta temperatura turistička sezona u zemljama Mediterana mogla bi biti značajno ugrožena!

Nova studija Europske komisije pokazuje da će klimatske promjene ugrožavati turističku industriju u Europi, posebice u priobalnim područjima mediteranskih zemalja.

Studija, koju je provelo znanstveno savjetodavno tijelo Europske komisije Joint Research Centre (JRC), predviđa da će se tijekom ljeta turistička potražnja u priobalnim područjima Mediterana smanjiti za 2 do 9%, ovisno o scenariju zatopljenja.

U najgorem scenariju, u kojem bi prosječna temperatura na Zemlji porasla za 4°C, potražnja za turizmom u priobalnim područjima Mediterana mogla bi se smanjiti za čak 9%.

S druge strane, u sjevernoj Europi, koja je u prosjeku hladnija od Mediterana, potražnja za turizmom mogla bi porasti za 0,35 do 1,58%.

Hrvatska će biti manje pogođena

Hrvatska će, prema studiji JRC-a, biti manje pogođena klimatskim promjenama od drugih mediteranskih zemalja.

To je zato što je Hrvatska u prosjeku nešto sjevernije od ostalih mediteranskih zemalja, što znači da je klima u Hrvatskoj ugodnija tijekom ljeta.

Međutim, i Hrvatska će osjetiti određene negativne učinke klimatskih promjena na turizam.

Na primjer, studija JRC-a predviđa da bi se broj noćenja u Hrvatskoj mogao smanjiti za 0,4% u slučaju porasta prosječne temperature za 2°C.

Potrebne prilagodbe

Kako bi se smanjili negativni učinci klimatskih promjena na turizam, potrebno je poduzeti prilagodbene mjere.

Te mjere mogu uključivati:

  • Razvoj novih turističkih proizvoda i usluga koji su prilagođeni klimatskim promjenama,
  • Ulaganje u infrastrukturu koja je otporna na klimatske promjene,
  • Podizanje svijesti o klimatskim promjenama među turističkim djelatnicima i posjetiteljima.

U Hrvatskoj je već donesena Strategija prilagodbe klimatskim promjenama u RH za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070., koja uključuje i prijedloge prilagodbi za turizam.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...