AKCIJA U TURSKOJ Hrvatski spašavatelji u međunarodnom timu spašavanja unesrećenog speleologa na dubini od 1.000m

Tim hrvatskih spašavatelja HGSS-a jučer je u večernjim satima sletio u Konyu, glavni grad središnje Turske. Prvi tim od 14 spašavatelja odmah je s osobnom i najnužnijom tehničkom speleološkom opremom cestovnim putem krenuo prema baznom logoru. Ondje su stigli kasno iza ponoći, izvijestili su iz HGSS-a.

– Ostatak tima do daljnjeg ostaje u Konyi čekati ostalu tehničku speleološku opremu koja je jutros trebala stići teretnim zrakoplovom, ali se i dalje nalazi u Istanbulu gdje čeka carinsku kontrola. U suradnji s hrvatskim diplomatskim predstavništvom ulažu se dodatni napori kako bi važna oprema za spašavanje unesrećenog stigla što prije na teren, a najkasnije do petka, 8. rujna. Nakon kratkog odmora u baznom kampu međunarodni tim spašavatelja iz Turske, Mađarske, Bugarske, Poljske i Hrvatske održao je operativni dogovor.

Danas naš tim od dva spašavatelja ulazi u jamu sa zadatkom postavljanja uređaja za komunikaciju Cave-Link. Time bi konačno trebala biti uspostavljena komunikacija od bivka na -1.000 m do baznog logora. U nastavku bugarski tim spašavatelja će ponovno tehnički opremiti jamu od 700 do 900 m dubine. Isto tako, u tijeku je rješavanje problema dostave pitke vode i komunikacije putem mobilnih i satelitskih uređaja zbog nepostojanja ili vrlo lošeg signala. Najvažnije u ovom trenutku je da je stanje unesrećenog speleologa za sada stabilno. O njemu kontinuirano brine medicinska ekipa, u bivku na dubini od 1.000 m, izvijestili su hrvatski spašavatelji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...