Imate običaj jesti podgrijanu rižu? Ummm, bolje bi bilo da to ne radite jer se možete – otrovati!

Priprema obroka unaprijed odličan je trik za upravljanje napornim tjednom. Ali trebali biste biti oprezni sa skladištenjem hrane na bazi žitarica koja može sadržavati opasne bakterije, piše N1.

Možda ćete se iznenaditi da je jedan od najvećih krivaca za trovanje hranom kuhana riža.

Bilo da pripremate obrok ili imate ostatke riže, mala je vjerojatnost da se rižom koja je nekoliko dana stajala u hladnjaku možete otrovati hranom.

Bacanjem te tri dana stare riže umjesto mogli biste se spasiti od nekih želučanih problema.

Zašto postoji opasnost od trovanja hranom od ostataka riže?

Sve vrste nekuhane riže mogu sadržavati spore Bacillus cereus, bakterije koja može uzrokovati gastrointestinalne bolesti poput povraćanja ili proljeva. Spore su otporne na toplinu i ne umiru kuhanjem.

Kako se riža hladi ulazi u zonu opasne hrane između 4 i 60 stupnjeva Celzijusa, bakterije se počinju brzo razmnožavati. Svake godine u SAD-u ima oko 63 400 slučajeva trovanja hranom Bacillus cereusom, prema klinici Cleveland.

Veliki rizik od trovanja hranom javlja se kada riža stoji vani dulje od sat vremena – tada se spore bakterija mogu razmnožiti. Bakterije nisu problem ako rižu pojedete odmah. Bolest je mnogo češća od jedenja riže koja je odstajala na sobnoj temperaturi nekoliko sati, ohlađena i pojedena nekoliko dana kasnije. Ako vaša riža odstoji dva sata na sobnoj temperaturi ili jedan sat na 32 stupnjeva Celzijusa, treba je baciti, prema Food Networku.

Koji je najbolji način skladištenja riže da se izbjegne trovanje hranom?

Kako biste spriječili trovanje hranom, ostatke riže trebali biste staviti u hladnjak ubrzo nakon što ste završili s kuhanjem (NHS preporučuje da ih pohranite “idealno u roku od jednog sata”).

Međutim, pripazite da ne stavljate vruću posudu s hranom u hladnjak, jer to može povećati temperaturu druge hrane i također dovesti do rasta bakterija. Food Network preporučuje porcioniranje velike količine riže u manje posude i hlađenje riže na sobnu temperaturu (oko 70 stupnjeva).

NHS preporučuje da svoju rižu držite u hladnjaku najviše jedan dan dok se ne podgrije, dok aplikacija FoodKeeper Ministarstva poljoprivrede SAD-a kaže da kuhanu rižu možete čuvati četiri do šest dana. Food Network kaže da možete nastaviti podgrijavati rižu tijekom tri do četiri dana koliko je bila pohranjena, dok NHS ne preporučuje podgrijavanje više od jednom.

Koji je najsigurniji način podgrijavanja ostataka riže?

Ako planirate podgrijavati svoju rižu, pobrinite se da riža izađe iz mikrovalne pećnice ili sa štednjaka bude vruća s unutarnjom temperaturom od 75 Celzijevih stupnjeva. I sljedeći put kada budete poželjeli rižu, ograničite količinu koju napravite na ono što vi i vaši bližnji planirate pojesti taj dan, piše N1.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...