Ovaj grad zabranio meso u vrtićima i osnovnim školama, roditelji nezadovoljni

Djeca vrtića i osnovnih škola u Freiburgu u Njemačkoj više neće jesti špagete bolonjez i odreske. Umjesto toga, svi će dobiti isključivo vegansku hranu.

Odluku o zabrani mesa u vrtićima i školama donijelo je lokalno vijeće Freiburga u listopadu prošle godine. Većina političara Zelene ljevice glasala je za zabranu mesa jer je, kako su ustanovili, prehrana bez mesa zdravija, prenosi N1.

Djeca se sada moraju prilagoditi novoj ishrani jer vrtići i osnovne škole imaju samo standardni vegetarijanski jelovnik.

Kako prenose lokalni mediji, odluka je izazvala brojne kritike roditelja koji se pitaju koliko je bezmesna prehrana dobra za rast i razvoj djece.

Stručnjaci kažu da je važno da roditelji shvate da djeca imaju drugačije prehrambene potrebe od odraslih.

Djeca vegetarijanci i vegani ponekad imaju niže razine vitamina B12 (koji održava zdravu krv i živčane stanice osobe), kalcija (koji gradi i održava jake kosti), vitamina D (koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij), željeza (koji čini hemoglobin i mioglobin) i cink (koji podupire imunološki sustav i potreban je tijelu za stvaranje proteina i DNK).

Međutim, nijedan od ovih nutrijenata nije specifičan za meso ili životinjske proizvode. Vitamin B12 može se pronaći u jajima, mliječnim proizvodima i proizvodima obogaćenim vitaminom B12, poput sojinog mlijeka ili prehrambenog kvasca.

U grahu se može pronaći kalcij i željezo. Vitamin D se može pronaći u jajima i hrani obogaćenoj vitaminom D (uključujući žitarice, sok od naranče i sojino mlijeko). Cink se nalazi u tofuu, mahunarkama i orašastim plodovima, prenosi Klix.ba.

Pedijatrica Jennifer Trachtenberg smatra da pravilna vegetarijanska i veganska prehrana može zadovoljiti sve potrebe djeteta, ali pod jednim uvjetom:

“Treba dobro promisliti i nadzirati ga pedijatar ili diplomirani dijetetičar”, kaže liječnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...