Što je gore za zdravlje i vitku liniju – tjestenina ili kruh?

Prema novom istraživanju, redovito jedenje tjestenine zapravo ne dovodi do nakupljanja kilograma. Zapravo, mogao bi biti sastavni dio zdrave prehrane i pomoći u mršavljenju.

“Tjestenina je glavni ugljikohidrat u mnogim kulturama, ali je povezana s prekomjernom težinom i pretilošću zbog svoje pozicije kao rafiniranog ugljikohidrata”, napisale su nutricionistice Lisa Sanders i Joanne Slavin u studiji objavljenoj na MDPI.

Nutricionistice su analizirale 38 objavljenih studija koje su se bavile unosom tjestenine i tjelesnom težinom kod odraslih i djece i otkrili da “obrasci prehrane s visokim udjelom tjestenine općenito nisu bili povezani s izgledima za prekomjernu težinu ili pretilost ili su bili obrnuto povezani”.

Drugim riječima, nisu pronašli vezu između toga koliko su ljudi konzumirali tjestenine i njihove šanse za prekomjernu težinu, prenosi The Sun.

Zapravo, jedna od studija koju su proučavali čak je sugerirala da se “tjestenina može uključiti u zdravu prehranu i da ne pridonosi debljanju ili sprječava gubitak težine”, napisale su nutricionistice.

Istraživale su samo podatke koji se odnose na običnu bijelu tjesteninu, a ne cjelovitu tjesteninu ili tjesteninu bez glutena i rezance od jaja ili riže.

Tjestenina ima lošu reputaciju jer je bijeli ugljikohidrat, za koji se općenito smatra da ima malo hranjivih tvari i vlakana, a ima visok glikemijski indeks.

Ovo istraživanje pokazalo je da je tjestenina nepravedno stavljena u isti koš sa sastojcima poput bijelog kruha, riže i krumpira.

“Klinička ispitivanja dosljedno pokazuju da tjestenina ima niži glikemijski odgovor u usporedbi sa sličnim škrobnim namirnicama, poput riže, krumpira, kruha i rezanaca”, napisale su.

Način na koji kuhate i poslužujete tjesteninu može utjecati na vaš struk više nego sama hrana, sugeriraju nutricionisti.

Kuhanje tjestenine mijenja strukturu škroba kako bi bila lakša za probavu.

Prema dr. Tracey Robertsonu, istraživaču na Odsjeku za nutricionističke znanosti Sveučilišta Surrey, tjesteninu biste trebali kuhati al dente, ostavljajući je na ‘zalogaj’.

Time se zadržava dio otpornog škroba u nekuhanoj tjestenini, koji je za probavni sustav teže razgraditi u glukozu, pa je stoga manje vjerojatno da će utjecati na razinu šećera u krvi.

Hladna salata od tjestenine, rekao je Robertson, daje tjestenini vremena da se ponovno reorganizira u otporni škrob, smanjujući joj glikemijski indeks čak i ako ste je prekuhali, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...