Sve veći broj gradova u svijetu ograničava iznajmljivanje apartmana turistima

Gradske vlasti New Yorka odlučile su praktički izbrisati kratkoročni turistički najam na svom području. Ovog tjedna stupile su na snagu izmjene pravila koje će – za veliku većinu – značiti prestanak iznajmljivanja. Naime, od sada, za kratkoročni najam potrebno je ishoditi licencu, koju mogu dobiti samo oni koji žive u nekretnini koju iznajmljuju i borave u njoj zajedno s gostima. Moguće je primiti najviše dva gosta. S obzirom na uvjete, jasno je da je to kraj turističkog iznajmljivanja apartmana.

Sve veći broj gradova u Europi i SAD-u uvodi ograničenja za iznajmljivače privatnog smještaja. Iznajmljivanje soba i apartmana, što je nama u Hrvatskoj, dobro poznata djelatnost već desetljećima, doživjelo je snažan uzlet i u svijetu, nakon pojave digitalnih platformi, poput Airbnba ili Bookinga, koje su omogućile svakome, da na vrlo jednostavan način unovči višak stambenog prostora, iznajmljujući ga turistima.

Turistička putovanja zahvaljujući, između ostalog, i niskotarifnim aviokompanijama, postala su dostupnija nego ikad, tako da turizam, globalno gledano, iz godine u godinu raste. Osim pozitivnih efekata, odnosno zarade koje turističke destinacije ostvaruju, postoje, naravno, i negativni efekti za lokalno stanovništvo, poput nedostupnosti nekretnina za stanovanje, s obzirom na to da se mnogi stanovi i kuće pretvaraju u turistički smještaj, piše N1.

U Veneciji 50 tisuća stanovnika i 5 milijuna turista

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija, poput Venecije – a sve češće se u stranim medijima spominje i Dubrovnik – zbog navale turista, postaju neugodne za život lokalnog stanovništva. Na primjer, u staroj jezgri Venecije živi oko 50 tisuća stanovnika, a godišnje ih posjeti više od pet milijuna turista.

Firenca, također jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, u lipnju ove godine uvela je zabranu kratkoročnog iznajmljivanja apartmana na području povijesne jezgre grada. Trenutno je na području povijesne jezgre oko osam tisuća apartmana i gradske vlasti im neće zabranjivati rad, ali ih poreznim olakšicama pokušavaju motivirati da se – barem dio njih – vrati dugoročnom iznajmljivanju stanova.

Firenca želi potaknuti iznajmljivače na dugoročni najam

Inače, na području cijele Firence registrirano je oko 11 tisuća apartmana. Gradske vlasti iznajmljivačima iz povijesne jezgre žele ponuditi trogodišnje oslobođenje od poreza na nekretnine, ako se okrenu dugoročnom iznajmljivanju, što je prema postojećim pravilima rok od najmanje 30 dana. Naime, lokalne vlasti u više talijsnkih gradova suočavale su se s prosvjedima studenata nezadovoljnih visokim cijenama i nedostupnošću najma stanova.

Ograničenja za iznajmljivače uvode se i u Austriji. Konkretno, Beč je odlučio od srpnja sljedeće godine kratkoročnim iznajmljivačima dozvoliti turističko iznajmljivanje najviše 90 dana godišnje. Dijelovi Beča ovakvo su ograničenje imali od 2018. godine, no, sada će ono biti uvedeno na cijelom području grada, uz obrazloženje da se time želi osigurati da se nekretnine ne koriste isključivo za kratkoročni najam.

New York upravo uveo stroga ograničenja turističkog najma

Gradske vlasti New Yorka odlučile su praktički izbrisati kratkoročni turistički najam sa svog područja. Ovog tjedna stupile su na snagu izmjene pravila koje će – za veliku većinu – značiti prestanak iznajmljivanja. Naime, od sada, za kratkoročni najam potrebno je ishoditi licencu, koju mogu dobiti samo oni koji žive u nekretnini koju iznajmljuju i borave u njoj zajedno s gostima. Moguće je primiti najviše dva gosta. S obzirom na uvjete, jasno je da je to kraj turističkog iznajmljivanja apartmana.

Što se tiče Španjolske, U Barceloni je od 2021. godine zabranjen kratkoročni najam soba. Doduše, moguće je iznajmiti cijeli stan ili kuću, ali je za to potrebno ishoditi dozvolu.

U Plama de Mallorci je zabranjeno iznajmljivanje apartmana u stambenim zgradama. Moguće je iznajmljivati isključivo samostojeće kuće ili vile.

Berlin je prvo, prije nekoliko godina, uveo pa po povukao potpunu zabranu kratkoročnog najma, ali imaju prilično velika ograničenja. Iznajmljivači moraju ishoditi dozvolu za turistički najam koji je moguće obavljati najviše 90 dana godišnje. U Munchenu je također potrebna dozvola, a ograničenje je postavljeno na osam tjedana godišnje, dok u Stuttgartu nije potrebna dozvola, ali i najam moguć najviše 10 tjedana godišnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...