Akcija mladih zatražila ostavku gradonačelnika Dukića i zamjenika Babića: “Tražimo odgovornost glavnih u lancu”

Današnjim simboličnim istupom pred Gradskom upravom vijećnici Akcije mladih zatražili su ostavku gradonačelnika Branka Dukića uslijed jučerašnje neopozive ostavke koju je podnio direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka, a povodom događaja vezanog uz prezentaciju Zadra u New Yorku u kojoj su obojica sudjelovala, a koja je izazvala veliku pažnju javnosti.

Predsjednik Akcije Mladih, Ante Rubeša pozvao je gradonačelnika na punu odgovornost kazavši kako je on taj koji bi trebao podnijeti ostavku.

– Nama jednostavno nije jasno kako se to časnika palube poziva na odgovornost, a kapetana broda se pušta sa strane. To nam je znamenito, pošto zna se, gradonačelnik Dukić ne samo da je predsjednik TZ-a nego i jedan od sudionika tog skandaloznog puta u New York gdje su se trošila proračunska sredstva koja su trebala biti utrošena na uređenje komunalnih prometnica i svih ostalih stvari koje su potrebne za poboljšanje kvalitete života u gradu. Stoga mi s ovog mjesta tražimo odgovornost glavnih u lancu, odnosno tražimo ostavku i gradonačelnika Dukića i njegovog zamjenika Babića, kazao je Rubeša poručivši kako su i oni iz Akcije mladih spremni dati ostavku kako bi se cijela priča jednom revidirala i kako bi svi zajedno opet stali pred birače.

Vijećnicu Marjanu Botić zanimalo je zašto vrh HDZ-a ne reagira na situacije poput ove i time jasno ukazuje na nefunkcioniranje pravne države i njenu inertnost.

– Na Manhattanu su se sve hrvatske delegacije blamirale, i ova zadarska koja je “arčila” državni novac tj. gradski proračunski novac ludujući privatno u restoranu, i ona možda jedan blok manje u zgradi UN-a. Blamirale su svih nas kao građane Republike Hrvatske. Ja ne brinem o Mariju Paleki jer će on isto kao Knežević s bijelim Mercedesom završiti u nekoj drugoj gradskoj firmi i biti zbrinut. Ja brinem o tome da u Hrvatskoj ne postoji pravna država. Dukić ne odstupa jer zna da će ga HDZ zaštititi od bilo kakvog progona. USKOK, DORH i MUP ne rade svoj posao i zato nam je ovako, zato se ovako blamiramo. Ove blamaže trebaju prestati ako mislimo da nam djeca žive normalno u ovom gradu i ovoj državi, jasna je bila Botić.

Pozabavivši se činjenicama te ukazavši na kompromitiranost gradonačelnika i Gradskog vijeća, vijećnik Marko Pupić Bakrač zatražio je ponovno raspisivanje izbora istaknuvši kako su interesi grada ti koji bi trebali biti ispred svega.

– Činjenice su da je Branko Dukić gradonačelnik i predsjednik TZ-a, znači on je vođa puta u Ameriku, a ne Mario Paleka. To što je Mario Paleka planirao put nema nikakve veze, mogla ga je planirati i turistička agencija jer je to bilo turističko putovanje, pa što bi onda agencija bila kriva za ono što se događalo tamo. Branko Dukić je u Americi iskompromitirao sam sebe, ali i druge. I sad imamo situaciju da zbog moralnih razloga ostavku daje Mario Paleka, a Dukić ju ne daje, što to znači? Da li to znači da Branko Dukić nema morala?, zapitao se Pupić Bakrač istaknuvši kako postoji mnoštvo dodatnih slučajeva koji dovode u pitanje gradonačelnikovu kompromitiranost.

– Imamo jednog iskompromitiranog gradonačelnika i uz to imamo jedno nefunkcionalno vijeće, a svi osim nas odbijaju da provedu izbore u gradu Zadru za gradonačelnika kao i za Gradsko vijeće. Mi tražimo njihovu provedbu od samoga početka. Zadar je iznad svih nas. Mi ne možemo držati ovaj grad kao taoci s jednim nefunkcionalnim gradonačelnikom ogrezlim u blato do guše i s jednim nefunkcionalnim Gradskim vijećem, kazao je Pupić Bakrač.

A koliko je konkretno novca i za što potrošeno na ovom putovanju, kao i što (ni)su građani od toga dobili, pitanja su na koja se još uvijek čeka odgovor, kazao je Roko Tadin.

– Sulud je pokušaj da se ova priča zaustavi, da stane na ovome da Mario Paleka ode pa da se možda zaustave i te diskusije. Neće se zaustaviti, mi ćemo podatke koje dobijemo i objaviti, jasno je poručio Tadin.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...