DAN OBRANE Branitelji šokirani bojkotom Marjane Botić: Neka se pokloni poginulima i svoj ego stavi sa strane!

Dan obrane grada jedan je od najvažnijih datuma iz novije hrvatske povijesti kojega svakog 6. listopada obilježavanju zadarski branitelji i brojni građani. No, ne i vijećnica Akcije mladih, Marjana Botić, koja je kolegama u Gradskom vijeću poslala obavijest kako neće nazočiti svečanosti, a razlog je – trg na Relji ne nosi ime zapovjednika iz Domovinskog rata, kako je ona to svojedobno zatražila.

Uvrijeđena činjenicom da je njezin prijedlog odbijen, Botić će bojkotirati Dan obrane, šaljući o tome obavijest sljedećeg sadržaja:

– Zahvaljujem na pozivu na obilježavanje ovog važnog datuma u povijesti našeg grada Zadra, jednako kao i nedavne 80. godišnjice pripajanja Zadra matici Hrvatskoj. Međutim, dok u gradu Zadru ne postoji niti jedno barem spomen obilježje, kad već nema ulice ili trga (kako sam predložila za dio Trga kralja Višeslava) na prvog zapovjednika obrane Zadra, pok. generala Ivu Jelića, nemam što raditi sa takvima koji “obilježavaju” iskrojene “istine”. U dubokoj tuzi na sve stradale branitelje i civile, sačekat ću neko bolje vrijeme za proslave kad će moje sugrađanke i sugrađani živjeti u istini. Lijep pozdrav, poručuje Botić u svojemu priopćenju.

Zadarski branitelji ogorčeni su njenim bojkotom Dana obrane, poručujući joj neka svoj ego makne u stranu jer ovo nije njezin dan, već dan branitelja te svih onih koji su dali svoj život za slobodni Zadar, kaže dopredsjednik HVIDR-e, Klaudio Vidaić koji je upravo tih dana teško ranjen.

– Političari bi, pa i Marjana Botić, barem na ovaj dan trebali zaboraviti sve ono što ih razdvaja i pokloniti se herojima ovoga grada, a ne isticati svoj ego. Jer Zadrani, osobito mi branitelji, dobro znamo značaj 4. gardijske brigade i koliki su doprinos Imoćani dali u oslobađanju Zadra i koliko žrtava. I njima i njihovom zapovjedniku uvijek treba odati počast i baš zato se danas svi trebamo pokloniti poginulima, pa tako i Marjana Botić, koja svoj ego treba staviti sa strane. Ovo je od nje vrlo nekorektno, poručuje Vidaić, napominjući kako bi bilo normalno da političari barem na ovako važan dan politiku stave sa strane.

– U obilježavanju naše boli, stradanja i ponosa barem danas budimo samo ljudi koji vole svoj grad i cijene svoje branitelje i da nema lijevih, desnih ni centra, ističe dopredsjednik HVIDR-e.
Jere Zurak, predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a, i sam je bio pripadnik. 4. gardijske brigade, te otvoreno kaže kako je “sramota da nekome ovako nešto pada na pamet i da su politički bodovi Marjani Botić važniji od odavanja počasti poginulima”.

– Ona ne zna što je bojišnica, nego samo lupeta kako bi privukla pažnju na sebe i zaradila jeftine političke bodove. Treba ju ignorirari jer drugo i ne zaslužuje. Što se tiče generala Jelića i 4. gardijske brigade, kapa im do poda, ali pitam nadležne u Gradu kada će zahvalnicu dobiti naši branitelji, a ne samo generali, pukovnici i ostali zapovjednici jer oni nisu mogli napraviti ništa ako nisu ispred sebe imali obične smrtnike, vojnike. Volio bih da se Grad i njih sjeti, a Botićke mi je žao zbog njezina neznanja, zaključuje Zurak.

Da Marjana Botić nije kompetentna osoba i kao takva ne može ovako postupati, smatra Danijel Kotlar, predsjednik Udruge ratnih veterana 7. Domobranske pukovnije Zadar.

– Ona nije niti sudionik Domovinskog rata, posebno ne obrane grada Zadra, da bi postavljala bilo kakve ultimatume, osobito ne hoće li ili ne sudjelovati na svečanosti. Smatram da apsolutno nema pravo komentirati tko će dobiti ulicu i tko je koliko zaslužan za obranu Zadra. Kada bi se odlučivalo o zaslužnima za obranu, posebno hrvatskih branitelja, trebalo bi izvršiti raščlambu tih događanja te uz suglasnost sudionika obrane Zadra donijeti odluku hoće li netko dobiti ulicu te gdje i kada, a ne da o tome arbitrira ona – poručuje na kraju Kotlar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...