Dio frižidera i klima uređaja bit će uskoro zabranjen, neke od njih imate i vi doma

Pregovarači Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta postigli su dogovor kojim će se do 2050. zabraniti korištenje snažnih stakleničkih plinova koji se koriste u uređajima kao što su hladnjaci, klima uređaji i toplinske pumpe. Riječ je o fluoriranim plinovima koje je ekološka organizacija Greenpeace opisala kao najgore stakleničke plinove.

Navedeni plinovi imaju i do 25.000 puta jači utjecaj na globalno zatopljenje od ugljičnog dioksida i proizvode se umjerno, prenosi francuska tiskovna agencija AFP.

U EU-u su se emisije fluoriranih plinova udvostručile između 1990. i 2014., no nakon 2015., kada su donesene prve zakonske mjere u tom području, počele su se smanjivati. Prema novom zakonu, spomenuti plinovi bit će potpuno zabranjeni do 2050.

“Te tvari imaju izrazito negativan utjecaj na zdravlje našeg planeta i moraju se izbaciti iz uporabe”, rekla je španjolska ministrica okoliša Teresa Ribera Rodriguez.

Uvjerena je da je to važan korak u borbi protiv klimatskih promjena. Sporazum tek trebaju službeno potvrditi Vijeće EU-a, koje okuplja predstavnike država članica i Europski parlament. Uredba će tada moći stupiti na snagu, piše Poslovni dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...