Opet problemi sa Slovencima i Schengenom; Tamošnji ministar potvrdio: “Uvodimo kontrole na granici s Hrvatskom!”

Italija je ranije potvrdila kako će prva uvesti kontrole na granicama sa Slovenijom, a sada zbog situacije s migracijama isto planira napraviti i Slovenija, dok je ministar Boštjan Poklukar istaknuo kako nisu zadovoljni s time ”kako Hrvatska kontrolira schengensku granicu”.

”Slovenija će uvesti unutarnje kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom”, potvrdio je to ove srijede slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, nakon neslužbenih najava. Italija je ranije potvrdila kako će prva uvesti kontrole na granicama sa Slovenijom, a sada zbog situacije s migracijama isto planira napraviti i Slovenija.

– Vlada će o tome odlučiti u četvrtak, a o tome sam već obavijestio mađarske i hrvatske ministre unutarnjih poslova – kazao je Poklukar za N1 Slovenija. Dodao je kako Slovenija ”nije zadovoljna načinom na koji Hrvatska kontrolira schengensku granicu”. – Teroristička prijetnja veća je zbog sukoba na Bliskom istoku i učinit ćemo sve što možemo za sigurnost Slovenije – poručio je, a nije ni odbacio mogućnost da granične kontrole traju dulje od dva mjeseca u slučaju pogoršanja situacije jer opasnost od terorizma postoji.

– Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka. Vjerujem kako to povećava sigurnost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplicirana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije – objasnio je.

Inače, Italija je obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici sa Slovenijom, priopćilo je u srijedu slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, a neformalno se najavljuje da bi kontrole uskoro mogle biti uvedene i na slovensko-hrvatskoj granici. Kontrole bi trebale biti uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produljenja. Zbog toga bi Slovenija trebala uvesti kontrolu na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, navodi agencija STA.

– Moj zahtjev talijanskom ministru bio je pružiti ljudima duž granice normalan život. Znamo što se dogodilo tijekom pandemije, kada je granica zapravo bila zatvorena. Ne mogu zamisliti ovu mjeru danas. Vjerujem kako će talijanska policija provoditi granične kontrole života i u duhu obiju nacija koje tamo žive – objasnio je slovenski minsitar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...