Akcija mladih pokrenula inicijativu za hitno useljenje udruga iz zdravstva i socijalne skrbi u zgradu Centra za mlade

Ponukani situacijom u kojoj se našla udruga Svjetlo, a koja je vezana za derutni i neadekvatni prostor koji je ista primorana koristiti, vijećnici Akcije mladih danas su ispred Centra za mlade iznijeli svoj plan hitnog zbrinjavanja udruga u socijalnoj skrbi i zdravstvu kao i dugoročni plan rješavanja pitanja prostora za ove udruge.

Njihova inicijativa upućena ka gradskoj vlasti ide u smjeru da prostor Centra u obujmu od 3200 kvadrata po hitnom postupku otvori svoja vrata brojnim udrugama koje su na rubu egzistencije zbog toga što nisu u mogućnosti dobiti nikakav gradski prostor. Sve su to udruge civilnog društva, koje se između ostalog, bave i mladima, istaknuo je vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša.

Inzistiramo i tražimo od gradske vlasti da po hitnom postupku pokrene osnivanje ustanove i raspiše natječaj za ravnatelja i tu točku donese na Gradsko vijeće, koju ćemo mi podržati u tom obliku da gradska vlast predloži upravu, odnosno oni jesu ti koji su odgovorni za upravljanje ovim objektom, a da izvršni odbor, koji bi se onda koncipirao od svih udruga koje će biti budući korisnici, bude taj koji je meritorni za bilo kakav program koji se obavlja u ovom novom centru, napomenuo je Rubeša.

Irena Palčić,  predsjednica udruge Svjetlo napominje kako s Gradom pregovaraju preko 2 mjeseca. Sljedeći sastanak je, kaže, 13.studenog no vrijeme izmiče, a oni su i dalje u velikom problemu.

Inače Centar za mlade stari je vojni objekt koji, kazao je Rubeša nije napravljen po željama budućih korisnika te su prostorije u izvornom obliku kakve jesu, no to nije razlog da zjapi prazan, kad toliko udruga čeka svoje mjesto pod suncem, uključujući i one s područja zdravstva i socijalne skrbi koje ne spadaju u djelokrug budućeg Centra.

Mi smo prostudirali dokumentaciju po kojoj su privučena sredstva i u toj dokumentaciji se nigdje ne spominje da je zabranjeno bilo kakvom drugom području da se uključi u ovo, osim što se spominje samo da je to centar u kojem će mladi razvijati svoje programe. Znači, sve one udruge koje se bave između ostalog i mladima, imaju tu svoje mjesto, a ono što je najbitnije u toj situaciji jest stavka koju nam oni žele implicirati, a to je zaštita ljudskih prava. Naime, u jednoj od djelatnosti budućeg centra stoji stavka Zaštita ljudskih prava, a ta stavka stoji u svakom statutu udruga s područja zdravstva i socijalne skrbi, dodao je Rubeša istaknuvši kako je ta osnova, uz onu da se bave mladima, dovoljna da navedene udruge nađu svoje mjesto u okrilju budućeg Centra.

U nekakvom budućem radu, kaže Rubeša, cilj je da se te udruge presele u trenutno derutni dio  zgrade Centra, što će Akcija mladih u obliku amandmana i predložiti na jednom od sljedećih proračuna.
Ujedno, povezivanjem udruga nezavisne i kulturne scene s onima iz područja zdravstva i socijalne skrbi u istom prostoru Centar bi opravdao novo ime koje bi mu Akcija mladih dala – Centar inkluzije koji bi kao takav bio jedinstven u Hrvatskoj.

No, vijećnici Akcije mladih sumnjaju i kako je izvršna vlast imala svoju računicu koja je dovela do toga da preliminarni poziv ne bude upućen svim udrugama.

Na taj način oni ne bi morali sebe dovesti u političku situaciju i odbiti ove udruge jer su već zamislili svoju, ‘ajmo reći, nekakvu priču koja će se odvijati u ovom centru s udrugama koje su, kako se kaže, blizu oltara, i time smjer ovog centra odvesti u nekom totalno drugom smjeru, po nama birokratskom i kontroliranom, što za nas nije nikako prihvatljivo, jasno je kazao Rubeša dodavši kako iako je otvaranje Centra planirano do kraja godine još uvijek ima vremena da se koncept kako su ga oni zamislili, realizira.

Još jedna bitna stavka, koju Akcija mladih spominje, a koja se nalazi u objašnjenju o izričitoj namjeni budućeg centra, jest ta da je jedna trećina ukupnog projekta dana Gradskoj knjižnici Zadar na korištenje.

Sve to na neki način aludira na to da nije isključivo da tu moraju biti samo predstavnici udruga mladih, nego da tu itekako mogu sebi budućnost pronaći sve one udruge koje se u svojim djelatnostima u bilo kojem obliku bave mladima, kazao je Rubeša.

Na pitanje što je s Centrom za pružanje usluga u zajednici Mocire Rubeša je odlučno kazao:

Iz razgovora sa stručnim ljudima došao sam do zaključka kako centar kao centar nije dobra stvar. Takav način oblika centara u zapadnom svijetu odavno je zatvoren. To nisu centri, to su zatvori. Ružno je reći, ali tko uđe u centar, ne izađe iz centra. U kojem smjeru bi to trebalo ići, to je nešto upravo poput ovoga. Gdje ti osiguraš prostor i sve ono što je potrebno, a udruge same svojim radom imaju puno bolji pristup i puno veću interakciju te je puno lakše uključiti budućeg člana udruge da postane punopravni član društva na način da mu se pristupi na individualnoj razini. Time ne kažem da je tamo loše, no to zapravo nije centar, to su tri institucije useljene u prostor.

Predsjednica udruge Cukrići Doris Bailo smatra pak kako je ideja Mocira dobra, no socijalni dio je onaj koji bi se trebao proširiti, kao i sam kapacitet struke.

Primjerice, dnevni i poludnevni smještaj se odnosi samo na osobe iznad 21 godine. Mi imamo i mlađe kojima bi dobro došlo neko druženje, tijekom ljeta pogotovo. Kad je tek započeo s radom, u centru je bilo jako malo korisnika, no danas ja još uvijek nemam za svoje dijete neki stalni termin kod logopeda ili edukacijskog rehabilitatora jer je previše korisnika kojima njihove usluge trebaju, kazala je Bailo.

A da je upravo ovo problematika kojom su se bavili u Akciji mladih kazao je Rubeša istaknuvši kako su pored amandmana o psihosocijalnoj pomoći osnovcima tražili i da Grad sufinancira dva logopeda jer su svjesni manjka kadra i goruće situacije na tom području.

Grad je taj koji se mora baviti društvenim životom svojih građana, to je po nama bit i esencija grada a ne da pročelništvo za graditeljstvo bude najbitnije u gradu. Grad mora biti nosioc svega, onaj od kojeg se kreće, a ne da ljudi deset godina pišu dopise i traže svoje mjesto pod ovim nebom, poručio je Rubeša.

U ovom apelu Rubeši se pridružila i predsjednica udruge Svjetlo Irena Palčić jasno poručivši kako su “zadarska dica, dica ovoga grada, a ne samo dica svojih roditelja”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...