Seljaci uz ceste: “Na izdisaju smo i nemamo više što izgubiti”

Poljoprivrednici nezadovoljni vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge prosvjeduju u srijedu uz ceste prema graničnim prijelazima Županja-Orašje i Tovarnik-Šid, u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, javljaju agencije.

Nezadovoljni poljoprivrednici na ceste su izašli traktorima, ali ne blokiraju promet.

“Dajemo Vladi i ministarstvu još malo vremena, a ako i to ne pokaže rezultate postupit ćemo drugačije”, kazao je predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac dodajući kako je “hrvatski seljak na izdisaju i nema više što izgubiti”.

Seljaci, predvođeni nedavno osnovnim Sindikatom zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Branje, traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja.

Među zahtjevima su i omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane dok ne stanu ponovno na noge te omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

Potpora zastupnika Grmoje, Pavličeka i Vukovac

Potporu su im u Županji došli dati saborski zastupnici Mosta i Hrvatskih suverenista Nikola Grmoja i Marijan Pavliček.

Prema riječima Nikole Grmoje, dužnost je svakog saborskog zastupnika doći među prosvjednike i dati im potporu.

“Ministarstvo poljoprivrede definitivno nije doraslo zadatku koji ima pred sobom u borbi protiv afričke svinjske kuge, a rezultat je ovo što imamo – bolest koja se proširila na tri županije i i 1100 dvorišta”, kazao je Grmoja.

Marijan Pavliček također je poručio kako je svim saborskim zastupnicima dužnost bila biti danas među seljacima.

“Kao saborskom zastupniku iz Slavonije dužnost mi je biti ovdje i dati potporu našim ljudima, ali to je bila dužnost i ostalih mojih kolega iz Sabora. Netočne su izjave ministrice i državnog tajnika da se afrička svinjska kuga smanjuje, a još jednom moram napomenuti da i uredba EU-a jasno govori da se već dva tjedna nakon dezinfekcije prostora mogu slobodno držati svinje. Zašto ministrica to zabranjuje na godinu dana i time uništava hrvatsko svinjogojstvo?”, upitao je Pavliček.

Osim u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prosvjedi su predviđeni i u Brodsko- posavskoj županiji na graničnom prijelazu Slavonski Šamac te izlazu na autoput kod Nove Gradiške; u Potnjanima u Osječko – baranjskoj županiji te pred sjedištem Ministarstva poljoprivrede u Gradu Zagrebu.

Ispred Ministarstva poljoprivrede u srijedu se okupilo desetak građana kao podrška prosvjednicima među kojima je bila i nezavisna saborska zastupnica Ružica Vukovac.

Rekla je kako su se okupili da bi dali podršku poljoprivrednicima na terenu, koji prosvjeduju na nekoliko lokacija.

Nema građana kojeg se ova kriza neće ticati – radi se o proizvodnji hrane, o opstanku ruralnog prostora, istaknula je.

Ministrica Vučković: Neopravdani zahtjevi ne mogu se ispuniti

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je u emisiju Hrvatskog radija ”A sada Vlada” istaknula da se pri suzbijanju afričke svinjske kuge moraju provoditi strogi propisi te da nema mjesta za ispunjavanje onih zahtjeva koji ne pridonose suzbijanju te bolesti.

“Moramo poštivati propise. U situaciji kada imamo ekonomski tešku bolest koja se lako širi, takve uvjete uzgoja i takvu situaciju u okruženju, osim što moramo poštivati sve propise moramo donositi dodatne odluke kako bismo suzbili bolest i oporavili svinjogojstvo”, rekla je.

Dodala je kako se provedbom mjera “spašava hrvatsko svinjogojstvo”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...