THE NEW YORK TIMES Svjetska šetnica kroz zadarsku povijest

Redakciji Antene čast je i zadovoljstvo ugostiti našeg novog kolumnistu, vrhunskog zadarskog kroničara, publicista, sjajnog sportskog novinara – Dragu Marića. U subotu on će vam se predstaviti svojim uvodnikom, a potom tri dana u tjednu – ponedjeljkom, srijedom i petkom – moći ćete uživati u njegovim kratkim pričama, crticama iz zadarske prošlosti i sadašnjosti, ljudima i događajima koje barba Drago na tako svojstven način spašava od zaborava i obogaćuje nas uvijek novim otkrićima, zapažanjima i spoznajama.

U nastavku donosimo njegov osvrt na pohvalu The New York Timesa našemu gradu:

Tako je novinar uglednog The New York Timesa nazvao Zadar posjetivši ga u ljeto ove godine, nakon čega ga je svrstao među sedam gradova u svijetu koji imaju najljepšu i najzanimljiviju šetnicu kroz povijest oko naše gradske jezgre. Doista je velika počast ukazana našem gradu kada je uvršten, u tom pogledu uz Pariz, jedini iz

Europe, a još uz Seoul. St. Louis, Sydney, Rio da Janerio i Marakeš u svijetu.

– Gotovo dvije milje šetnje oko zadarskog Starog grada putovanje je kroz povijest koja obuhvaća gotovo sve faze hrvatske povijesti. To je duga povijest koja datira iz 9. stoljeća prije Krista, kada su Liburni prvi put naselili ovaj poluotočni dio kopna na spektakularnoj dalmatinskoj obali Hrvatske.

Novinar dalje poziva na šetnju od Morskih orgulja, koje ističe kao posebnu atrakciju, i Pozdrava suncu, niže zadarske povijesne znamenitosti i naglašava europska priznanja koja je Zadar dobio. Sjajna reklama našem gradu i njegovom turizmu, kao i Hrvatskoj.

A nakon ove velike svjetske počasti, veliki propust. Jedna skupina Zadrana nedavno je posjetila New York, a kad se već tamo išlo, bez obzira na svrhu odlaska i tko je sve i zašto tamo bio, nikako se nije smjelo dogoditi izostanak posjeta New York Timesu i zahvaliti im se na svjetskoj medijskoj promidžbi koju su nam priredili. Bilo bi to cjelokupno gospodsko predstavljanje kakvo je naš grad zaslužio, a zbog učinjenog propusta što će te novine misliti o Zadru i Hrvatskoj!?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...