Imate problema sa spavanjem? Jedna boja lampica s bora mogla bi biti krivac

Božićne lampice izgledaju predivno, sjajno, i mogu nas zaista usrećiti i uvesti u božićno raspoloženje, no stručnjak upozorava da bi nam mogle ometati pravilan san.

Kako se najljepše doba godine približava, domovi će biti ukrašeni lampicama, božićnim drvcem i raznim drugim ukrasima.

Psihologinja Katherine Hall izjavila je za The Mirror kako će obožavatelji blagdanskih ukrasa možda biti razočarani jer, kako bi održali zdrav san, možda će morati ranije gasiti svjetla.

“Biti izložen intenzivnom, jakom svjetlu prije spavanja nije dobro za higijenu sna”, objasnila je.

Nadodala je da svjetla koja poznajemo i volimo tijekom blagdanske sezone šalju pogrešan signal mozgu, remete proizvodnju melatonina i ometaju ciklus spavanja, što nije idealno ako želite dobiti zdrav san.

Dr. Hall preporučuje izbjegavanje plavog svjetla jer potiskuje melatonin i ometa cirkadijalni ritam.

“Plavo svjetlo često se nalazi u telefonima i LED svjetlima, a zbog svog stimulirajućeg učinka koji uzrokuje budnost, negativno utječe na ciklus spavanja”, rekla je.

Višebojna svjetla također remete regulaciju melatonina i nisu pogodna za miran noćni san. Slično tome, stvaraju pojačanu vizualnu stimulaciju, ometajući sposobnost isključivanja noću.

Psihologinja savjetuje da bi bilo najbolje odabrati svjetla toplijih boja, jer one pružaju nježniji i umirujući sjaj, potiču opuštanje i uzrokuju bolju kvalitetu sna.”, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...