Totalne zubne proteze: Koju odabrati?

Tijekom godina izgubili ste sve zube i vaš stomatolog vam je predstavio nekoliko opcija. S obzirom na to kako nazivi i cijene različitih zubnih proteza variraju, vjerojatno pokušavate doći do funkcionalnog rješenja koje vam odgovara, a ne znate kako. OrthoDental je tu da vam olakšava odluku. OrthoDental klinika je specijalizirana za ortodontsko zdravlje te pruža sveobuhvatnu skrb i individualno pristupa svakom pacijentu, osiguravajući stručnu pomoć pri traženju rješenja za vaše dentalne potrebe.

Međutim, postoji nekoliko opcija za pacijente koji su nažalost izgubili sve zube. Najpoznatije su akrilatne proteze, proteze na prečkama, proteze na lokatorima, all-on-4 ili all-on-6 proteze. Totalne zubne proteze uključuju sidrenje proteze na implantate koji se ugrađuju u kost. Prednost ovih protetskih rješenja u odnosu na klasične akrilatne proteze je manji luk u gornjoj protezi, čime se smanjuje rizik od refleksa povraćanja, dok kod donje proteze jezik manje utječe na stabilnost proteze. Za donju čeljust potrebno je ugraditi minimalno 2, 4 ili 6 implantata, a za gornju najmanje 4. Više implantata pruža veću stabilnost, ali i povećava cijenu. Pogledajmo svaku opciju detaljnije.

Akrilatne proteze

Važno je razumjeti razliku između akrilatne proteze i proteza koje se usidravaju na implantate. Zubna proteza na vakuum je vrsta dentalne proteze koja se ne sidri u čeljusti, već se oslanja na čeljust i zubno meso. Ovo je najpovoljnija opcija za pacijente, ali mnogi se teško navikavaju na nju.

Kod akrilatne proteze za gornju čeljust, problem može biti nepce koje mnogim pacijentima smeta. U donjoj čeljusti, jezik često može izbaciti protezu iz njezina ležišta, što može stvoriti osjećaj nesigurnosti kod nošenja takve proteze.

Zubna prečka

Zubna prečka zahtijeva ugradnju 4 implantata koji se povezuju metalnom prečkom, fiksiranom na implantate. Pacijent ne može samostalno ukloniti prečku, ali može skidati protezu koja se pričvršćuje na prečku.

All-on-4 i all-on-6 proteze

All-on-4 i all-on-6 se razlikuju po broju implantata, 4 ili 6. Kao i kod prečke, prvo se ugrađuju implantati. Kod ovih proteza pacijent ne može samostalno ukloniti protezu jer je fiksirana na implantate, pa to može učiniti samo stomatolog.

Zubna proteza na lokatorima ili kugličnim vezama

Ova opcija omogućava ugradnju 2 implantata za donju čeljust, dok za gornju treba 4 implantata. Proteza se pričvršćuje na lokatore, omogućavajući pacijentu da je samostalno skida i stavlja. Slično je prečki, ali implantati nisu međusobno povezani.

Koju vrstu proteze odabrati?

Smatramo kako je bolje kada pacijent može samostalno skidati i stavljati protezu, jer to olakšava održavanje oralne higijene, ali to ne mora nužno biti idealno rješenje za sve. Neki pacijenti teško prihvaćaju potrebu za nošenjem proteze koju treba skidati noću. Za njih su all-on-4 ili all-on-6 sistemi vjerojatno bolji izbor. Također, neki se teško psihički prilagođavaju na mobilne proteze.

Sve navedene opcije su polufiksni protetski radovi, a razlika je u načinu pričvršćivanja proteze za čeljust. Kod lokatora, proteza se “klikne” na lokatore, kod prečke se postavlja direktno na nju, a kod all-on-4 sistema proteza je fiksirana za implantate.

Sve proteze su izrađene od akrilata, materijala koji je porozan i s vremenom se troši, a zubi u protezama, napravljeni od plastike, također se troše.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...