Ministar Anušić na obilježavanju 31. obljetnice VRO Maslenica: “Isplatilo se sve što smo radili jer imamo samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku”

Trideset jednom ružom danas je simbolično u sklopu programa obilježavanja 31.godišnjice Vojno redarstvene operacije Maslenica u Zadru odana počast svim poginulima u spomenutoj operaciji. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić tom je prigodom istaknuo važnost i doprinos operacije Maslenica u ukupnoj obrani i oslobođenju hrvatskog teritorija:

– To je bila jedna od prvih oslobađajućih akcija koje je Hrvatska vojska izvela. Prethodile su još neke manje akcije na području zapadne Slavonije, ali smo tada, tom akcijom dokazali da nismo više samo operativno sposobni braniti naš teritorij, nego i oslobađati i na kraju krajeva to je bila jedna u nizu uspješnih operacija koja je završila operacijom Oluja i potpunim oslobođenjem hrvatskog teritorija. Tako da je Maslenica svakako bila jedna od većih i bitnijih akcija u Domovinskom ratu kojom je možemo reći jug Hrvatske spojen s ostatkom Hrvatske, kazao je Anušić.

Prisjetio se ministar i vlastitih dana ponosa i slave koje je dijelom proveo i na zadarskom području.

– Cijelu ’93. godinu sam proveo na terenu u Smokoviću i Kašiću. Ja sam cijeli Domovinski rat od početka do kraja proveo na terenima i na područjima na kojima su bile ratne operacije. Kada su u Slavoniji ratne operacije stale ’91. godine nastavile su se ovdje na južnom bojištu, onda sam prešao ovamo. Moja sjećanja su ponos i slava. Dani ponosa i slave, i naravno tuga za onim ljudima koji više nisu s nama. Njihovi životi su utkani u temelje neovisne Republike Hrvatske i njih moramo poštivati. Isplatilo se sve što smo radili jer imamo samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku za koju su najzaslužniji hrvatski branitelji. A svi onda drugi iza njih mogu doći u red, uzimati zaslugu za to, odlučno je kazao ministar.

Osvrnuo se i na mogućnost uvođenja obveznog vojnog roka, temu koja posljednih tjedana puni medijske stupce.

– Znamo svi da je 2008. godine zamrznut vojni rok u Republici Hrvatskoj. Nakon toliko godina neimanja vojnoga roka i neimanja tog kontinuiteta, nije to pitanje koje se može izgovoriti i reći ovako iz rukava. Preozbiljno je pitanje i preozbiljna tema koja zahtijeva operativno, financijski, infrastrukturno, a naravno i politički, jedan konsenzus i o tome se u ovom trenutku radi, u tom smjeru idemo. Onog trenutka kada struka odluči koji je najbolji i najoptimalniji način za vratiti nazad vojnu obuku, tada ćemo to javnosti svakako i predočiti. Svi imaju svoje zamisli kako bi to trebalo izgledati, no na kraju će se to ipak napraviti na nekom drugom mjestu s jednim drugim ljudima i s jednom strukom koja će svakako dati najoptimalnije rješenje za daljnji proces vraćanja vojne obuke u Hrvatskoj, kazao je ministar naglasivši kako tema vojne obuke nipošto ne bi smjela postati politička tema.

– Geopolitička situacija u okolici Hrvatske, Europi i na kraju krajeva u cijelom svijetu zahtijeva jedan politički konsenzus oko tog pitanja. Kad se donese ta odluka i kad se s tim krene više nema propitivanja u političkom smislu da li smo to trebali ili nismo trebali napraviti jer ćemo ponovno napraviti kaos, zaključno je kazao Anušić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...