Nakon rajčica, opasne kemikalije pronađene i u grejpu iz Turske

U svježem voću iz Turske otkriveni su zabranjeni pesticidi u visokim udjelima, izvijestio je u utorak europski sustav za hranu, a prenosi portal Danica.hr.

Klorpirifos-metil i buprofezin pronađeni su u svježem grejpu iz Turske koji je preko Bugarske trebao biti dopremljen i do Hrvatske. No, zaustavljen je, srećom, na bugarskoj granici gdje je analiziran uzorak pošiljke grejpa.

Bugarska granica

Ustanovilo se kako je klorpirifosa u voću 0,027 mg/kg (dopušteno 0,01), a buprofezina 0,034 mg/kg (dopušteno 0,01). Rizik za zdravlje ljudi bio je ozbiljan, kažu u europskoj agenciji za hranu.

Srećom, kamion s grejpom vraćen je s bugarske granice, pa kontaminirani proizvod nije završio na našem tržištu.

U EU su već pet godina zabranjene aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil. No, u mnogim zemljama izvan EU taj iznimno učinkovit insekticid i dalje se legalno koristi.

Studije su pokazale da postoji rizik za ljudsko zdravlje, posebno zbog mogućih neurotoksičnih učinaka. Pesticid se povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskoga sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu, smanjenom inteligencijom.

Kontaminirane rajčice

Potvrđena je pak toksičnost buprofezina na jetru i bubrege. Pokusima na miševima otkriveno je kako dugotrajna izloženost buprofezinu prekomjerno oštećuje tkiva bubrega i jetre, ali i DNK organizma.

Studije su zaključile kako buprofezin može biti vrlo toksičan za tkiva sisavaca. Zbog toga ga je Europska komisija stavila na popis zabranjenih pesticida.

Početkom ove godine u rajčicama iz Turske također je otkriven insekticid buprofezin. U uzorku uzetom iz kamiona na hrvatskoj granici utvrđena je razina od 0,050 mg/kg. Pošiljka je vraćena u Tursku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...