Ne propustite sutra u Kino zoni nagrađivanu dramu “Anatomija pada”

Nakon male pauze smo malo napunili baterije, a Kino zona kreće s novom filmskom sezonom u vašoj i našoj najdražoj kinoteci. Sadržajnu i uzbudljivu 2024. otvaramo u srijedu 10. siječnja uz apsolutnog pobjednika Europskih filmskih nagrada, osvajača Zlatne Palme u Cannesu i Zlatnih Globusa za najbolji strani film i najbolji scenarij, izvanrednu sudsku triler dramu ”Anatomija pada”!

Posljednjih godinu dana Sandra, njezin suprug Samuel te njihov jedanaestogodišnji sin Daniel žive u zabačenoj kućici malog gradića u francuskom alpskom području. Nakon što je Samuel pronađen mrtav u snijegu podno planinske kolibe, policiji nije najjasnije je li riječ o ubojstvu ili je Samuel počinio suicid. Uskoro njegovu sumnjivu smrt proglase ubojstvom, a Sandra postaje glavnom osumnjičenom. Ono što će uslijediti nije samo istraga okolnosti Samuelove smrti, već i intrigantno psihološko putovanje u dubinu Sandrinog i Samuelovog učestalo konfliktnog odnosa.

Film ”Anatomija pada” iznimno je inteligentna i razigrana sudska drama s elementima trilera scenaristice i redateljice Justine Triet koja je ove godine osvojila nagradu Zlatna palma na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu – onom u Cannesu. Triet je tako postala tek trećom ženom redateljicom u povijesti dodjele te nagrade koja ju je osvojila, nakon Jane Campion (“Piano”) i Julije Ducournau (“Titane”).

Bez obzira što ANATOMIJA PADA nije službeni francuski kandidat za nagradu Oscar, za to se najprestižnije priznanje u svijetu sedme umjetnosti ističe ime upravo Sandre Huller kao ozbiljnog kandidata za kategoriju glavne glumice. Pored sjajnog nastupa glavne glumice kritika je kao najjaču kariku ANATOMIJE PADA učestalo isticala scenarij Justine Triet i njezinog supruga Arthura Hararija koji je iznimno kompleksan, ali nikad nejasan.

Priča filma u gledatelju će pobuditi niz pitanja od kojih će neka do kraja filma biti odgovorena, ali neka će ostati otvorenima za slobodnu interpretaciju, pogotovo u vezi krivnje ili nevinosti glavne junakinje. Za vrijeme pisanja scenarija prema vlastitom priznanju u jednom intervjuu, Justine Triet je na umu imala isključivo glumicu Sandru Huller za glavni lik, a njihova se savršena sinergija osjeti na ekranu u svakoj sekundi filma.

”Anatomija pada”je na rasporedu u srijedu 10. siječnja s početkom od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...