ZBOG DUKIĆEVA HIRA Ukoliko ne poništi natječaj, za četiri nova radna mjesta, porezni obveznici godišnje će izdvajati preko 130.000 eura!

U sjeni blokade gradskog proračuna prošla je informacija o otvaranju čak četiri nova radna mjesta u gradskoj upravi koja će zadarske  porezne obveznike godišnje koštati vrtoglavih  133.000 eura ili preko milijun kuna.

Upravo toliko koštat će uhljebljivanje bivšeg direktora Turističke zajednice Marija Paleke te dvojice pročelnika kojih se gradonačelnik Branko Dukić  htio riješiti – Jose Nekića i Marija Pešuta. Četvrti koji će dobiti novo radno mjesto bivši je  pročelnik za gospodarstvo, Mate Pinčić, jedini koji ne spada u ovo društvo jer je, unatoč izvrsnim rezultatima rada,  smijenjen pukim hirom gradonačelnika koji ga više nije htio vidjeti na čelu odjela budući da nije njegov kadar.

Naime, smjena ovog vrsnog  ekonomista uslijedila  je nakon što je HDZ od Dukića tražio Palekinu smjenu, a ovaj to vratio smjenom najvažnijih Kalmetinih ljudi.  Ipak, svjesni njegove kvalitete, zadržat će ga u Odjelu za gospodarstvo gdje će, zahvaljujući znanju i  iskustvu, u početku  zacijelo “krpati” nesnalaženje onoga koga će Dukić postaviti na njegovo mjesto.

U situaciji tehničke blokade proračuna i egzistiranja na minimalnim sredstvima Grad, dakle, otvara četiri nova radna mjesta samo da bi se zadovoljilo nečijim kadrovskim hirovima. S obzirom da je gradonačelnik objavio odluku o tehničkom proračunu, postoji mogućnost da se barem dio natječaja ipak poništi ukoliko dio djelatnika prethodno ne odu u mirovinu.

Naime, kako bi se gradonačelnik riješio kadrova koji su u Gradu još od otvaranja samih odjela, morao je za njih izmisliti nova radna mjesta. Tako bivši pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić postaje savjetnik novom pročelniku ili pročelnici, kao i kolega mu iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut. Za Paleku je, kao što već znamo, izmišljeno mjesto “koordinatora upravljanja i rukovođenja projektima”, a za koje je, kako saznajemo, predviđena plaća od svega par stotina eura  manja od dosadašnje Palekine plaće od 4.343 eura bruto, odnosno 2.941 euro neto.

Ukoliko tu svotu zaokružimo na 4.000 eura bruto, Paleka bi porezne obveznike godišnje stajao 48.000 eura. Zadrže li iste plaće kao lani, savjetnici Nekić i Pešut imat će bruto primanja od oko 2.226 eura, što za obojicu u godinu dana iznosi 53.424 eura.

Naime, pročelničke plaće  različite su, ovisno o koeficijentu i godinama radnog staža, no nakon povećanja iz 2019. godine u prosjeku su iznosile tadašnjih 16.778,04 kune, odnosno 2.226,63 eura danas, plus povećanje od 0,5 posto po godini staža.  Ukoliko bivšeg pročelnika Matu Pinčića imenuju kao zamjenika novom pročelniku ili ga postave na neko drugo mjesto s istim koeficijentom, njegova bruto plaća iznosila bi oko 2.031,51 eura, što je godišnje 34.372 eura.

Sva četiri nova radna mjesta zadarske porezne obveznike tako bi stajala  oko 135.796 eura ili – za one koji još računaju u kunama – 1.023.154,96 kuna. Naravno, precizne svote ovise o koeficijentima i radnom stažu, no koju god svotu pročelničkih plaća – s obzirom da variraju tek u desecima eura – pomnožili s godinu dana, dobivamo svotu od oko 130.000 eura li oko milijun kuna.

Čime će gradonačelnik Dukić javnosti obrazložiti ova četiri nova radna mjesta u samo mjesec dana? Naime, natječaji za pročelnike raspisani su 14. prosinca prošle godine i rok im je istekao 28. prosinca. No, provjerimo li pozive za testiranja na web stranicama Grada, vidjet ćemo da još uvijek nema nikakvog poziva kandidatima za pročelnike nema.

Ostaje stoga vidjeti hoće li Dukić na kraju biti prisiljen poništiti ove natječaje ili će iz džepova poreznih obveznika na kraju godišnje ipak uzimati preko 100.000 eura. I sve to u trenutku kada je Grad u teškoj financijskoj situaciji – blokadi proračuna i blagajni s novcem tek za plaće djelatnika i korisnike proračuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...