RENO SINOVČIĆ Za razliku od lokalnih vlastodržaca i njihovih pijuna, ja sam zadarskom nogometu spreman sve pokloniti

Ovih su dana neki mediji objavili kako je prvostupanjskom presudom prihvaćen imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 5,4 milijuna eura koje stečajni upravitelj  NK Zadra potražuje od Rena Sinovčića. U članku se tako „otkriva“ nešto što je hrvatskoj javnosti poznato već skoro godinu dana jer je ta prvostupanjska nepravomoćna presuda izrečena još u ožujku 2023. U jednom takvom članku stoji i „otkriće“ da se – čeka pravomoćnost presude! I što je tu sad novo? Ali eto, ako nema vijesti, treba ju izmisliti. Pogotovo ako je riječ o Renu Sinovčiću koji nesumnjivo privlači pozornost medija – bilo iz profesionalnih ili tendencioznih namjera pojedinih medija i novinara.

No, kako bilo, Sinovčića je teško privoliti na razgovor za medije, pa to baš ne uspijeva iz prve, ali evo uspjelo nam je telefonom razmijeniti par pitanja i odgovora.

Dobar dan Reno, može par kratkih pitanja za Antenu? Evo, neki pišu da je sud prihvatio zahtjev NK Zadra koji u stečajnom postupku potražuje od vas 5,4 milijuna eura. Može komentar?

A komentar čega? Što bi ja sada tu trebao komentirati? Pa već sam sto puta rekao da o predmetu ne želim ništa reći, nemam komentara.

Pa dobro, ovo što pišu neki mediji…

Ma to su plaćene novinarske lišine. To su ovi što glumataju pravednike, a iz aviona se vidi za koga i u čijem interesu pišu.

U čijem interesu?

Pa svojih nalogodavaca, onih kojima rade besplatnu reklamu i štite njihovu sramotu, a onda se uhvate mene i glume kisele krastavce.

Možete li nam, eto, komentirati to da je prvostupanjskom presudom prihvaćen imovinsko-pravni zahtjev NK Zadra prema vama…

Ne mogu i neću komentirati sudski predmet koji je u tijeku. Neupitno je, to svi znamo, da je sud u prvom stupnju presudio to što je presudio. Neupitno je da je na tu presudu uložena žalba i da postupak traje, da će naravno uslijediti i drugostupanjski pravorijek. Kakav će on biti, vidjet ćemo. To je sve što se može reći. Sve ostalo je samovoljno rekla-kazala onih koji bi voljeli suditi umjesto suda.

Mediji ipak komentiraju…

Pa ovo je, koliko je meni poznato, prvi put u povijesti da sada netko komentira prvostupanjsku presudu na način da već očekuje točno određenu drugostupanjsku presudu, pa eto kad se to dogodi, onda će Reno Sinovčić morati to i to. A što je to ako ne pritisak na sud? Sve te novinarske lišine moraju znati da je na snazi prvostupanjska presuda i da će uslijediti na kraju sudskog postupka i drugostupanjska. Kakva god ona bude, poštovat će se. Nema potrebe da itko išta prejudicira. Pa, sjetite se samo slučaja Gotovina kada smo se svi zaprepastili prvostupanjskom presudom, a obradovali drugostupanjskom. Put do istine nije lak, pravda je spora, ali dostižna. Ima Boga.

A novinarske lišine, kad već vole glumiti suce, upućujem da provjere koliki je postotak sudskih predmeta u Hrvatskoj u drugom stupnju potvrđeno, a koliko ih je preinačeno ili pobijeno. Mogli bi se iznenaditi.

Dobro, a možemo li izvan teme o sudskom predmetu, pitati da nam objasnite to što NK Zadar u stečaju od vas potražuje taj novčani iznos?

Ako me pitate izvan presude i postupka koji je u tijeku, rekao bih vam ovo: dan danas, kada bi netko dokazao da sam ja nešto uzeo, ali ponavljam – kada bi dokazao – ja bih to istoga trena vratio. Stvari su tu krajnje jednostavne. Kad bi te lišine otišle kod svojih nalogodavaca da im izlistaju koliko sam ja točno dobivao tzv. društvenog novca, a igrao sam prvu ligu, a koliko su dobili i potrošili njihovi pijuni nakon mog odlaska – onda bi vidjeli gdje su otišli silni novci za igranje u županijskoj i 4. ligi. Jer, ako sam ja krao u prvoj ligi od tih milijun i pol do milijun i 600 tisuća kuna koliko sam dobivao, koliko se sada krade od tri do četiri milijuna u daleko užim nogometnim okvirima?

Želite reći da se sada krade?

Ne daj Bože. Samo zdravorazumski pitam. Poručujem tim takozvanim novinarskim istražiteljima da se sada troši daleko više nego u vrijeme kada sam ja radio prvoligaški nogomet. Vi ste kao istraživački novinari, pa istražite i napišite, brojke ne lažu. Troši se danas puno više s neusporedivo lošijim rezultatima, a sve zbog neznanja i nesposobnosti onih koji su na čelu zadarskog nogometa.

Vi ste sada vlasnik dijela stadionske infrastrukture, zar ne!? Što mislite o novim investitorima, kako će to ići?

To su dva pitanja, što prvo da vam odgovorim? U trenutku kad je moja firma došla u posjed tih nekretnina na stadionu u čijem je sklopu  i stan u kojem živi obitelj pokojnog Paunovića, novinarske su lišine odmah počele s tezom da ja dolazim tu istjerati Paunoviće iz stana. Ni onda ni sada mi to nije namjera. To bi već prvi dan učinili oni koji tako pišu o meni. Ali, rekao sam mladom Paunoviću kad smo se sreli, a koji inače uvijek govori da u gradskoj politici ima svoje pokrovitelje, sljedeće: Danilo, tvoji pokrovitelji u koje se ti kuneš, kada progledaju u nogometnom smislu i vide da su ovi investitori klasična prijevara, ti ćeš isti dan ovaj stan dobiti besplatno! Ako nikad ne progledaju, i ako se taj stan bude prodavao, tebi će se ponuditi za polovinu tržišne cijene. Za razliku od tih lažljivih vlastodržaca, lišina i lažnih prijatelja koji su sudjelovali ili mirno gledali kako se pokrada moja radom i pošteno stečena nepokretna i pokretna imovina, ja sam unatoč paklu i kalvariji koju sam prošao, za razliku od njih spreman svoju imovinu pokloniti!

Rekli ste nešto što treba objasniti. Što vam znači to „kada ovi vlastodršci progledaju“?

To da klub uzme netko tko zna što će i kako ga razvijati, netko iz Zadra, Zadarske županije, netko tko osjeća ovaj kraj, tko respektira zadarski nogomet. Na koncu tu vidim i Marina Kulaša koji je podrijetlom iz našega kraja, a čija je ponuda odbačena iako je po mišljenju mnogih i po informacijama koje imam bila daleko privlačnija i prihvatljivija od ove krajnje suspektne iz Australije.

Zašto niste zadovoljni s ponudom investitora iza kojega je stala gradska vlast?

Bit će prilike u narednom razdoblju da vam vrlo konkretno pričam o tome. Duga je to priča. Ali oni su već u startu sve rekli svojim postupcima. Njihovim dolaskom nije zadarski nogomet izmišljen, ni njihovim ni zadarskoga aktualnog gradonačelnika. Klub je postojao puno, puno prije njih i postojat će puno, puno iza njih. A oni su potezom gumice izbrisali povijest kluba, njegovu prošlost. Nisu našli za shodno da pišljivih 1.500 eura uplate za pehare i sjedalice, a možda su ti pehari nekada bili u rukama Modrića, Vrsaljka i drugih pionira zadarskog nogometa koji su kao djeca ponikli iz NK Zadar. Iz pijeteta prema njima i prema tradiciji zadarskog nogometa, trebali su dati tih 1.500 eura i sačuvati dio te povijesti, makar u podrumu. I Dinamo, i Istra, i Škabrnja i mnogi drugi klubovi u Hrvatskoj mijenjali su svoja imena i OIB-e ali nitko od njih postojeće pehare i uspjehe nije bacao u kontejner.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...