Sindikat Zajedno o koeficijentima i povećanju plaća: “Tko ima najveće plaće, taj će imati još veće”

Sindikat Zajedno oglasio se službenim priopćenjem vezano uz koeficijente i najavljeno povećanje plaća kojeg donosimo u cijelosti:

“Sindikat Zajedno je jedan od 4 reprezentativna sindikata iz sustava zdravstva i prvi puta sudjeluje u pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor za javne službe kao i u razgovorima oko donešenje Uredbe koeficijenata složenosti poslova u javnim službama.

Cijelo predsjedništvo sindikata kao i svi sindikalni povjerenici volontiramo za sindikat i dolazimo iz samog sustava gdje bi se trebale povećati plaće.

Uredba koeficijenata složenosti poslova u javnim službama je puna nedostataka i nelogičnosti. Tko ima najveće plaće, taj će imati još veće plaće (osobito ravnatelji, njihovi zamjenici i ostali pomoćnici.. ).

Najmanje, odnosno najmizernije povećanje plaće tom Uredbom će imati oni koji zapravo drže ovaj zdravstveni sustav na nogama, a to su medicinske sestre bez obzira na stručnu spremu i radilište, laboranti, fizioterapeuti, vozači hitne/saniteta…..

Sramotna je činjenica da su po toj Uredbi uredski poslovi osjetno više plaćeni nego poslovi djelatnika koji doslovno spašavaju ljudske živote po svim mogućim uvjetima. Ako Uredba ostane u ovom obliku, Vlada će si zapravo zadati “pucanj u nogu” budući da će ionako veliki odljev iz zdravstenog sustava biti još i veći.

Sindikat Zajedno je još uvijek za stolom sa predstavnicima Vlade RH i iscrpiti ćemo sve pregovaračke mogućnosti da bi povećali materijalna prava naših članova i prerano je govoriti o štrajku. No, ako u Vladi neće biti sluha, realna opcija je i štrajk. Pokazali smo štrajkom saniteta prije nepune dvije godine da smo itekako odlučni u borbi za prava svih naših članova.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...