Stiže nam druga sezona Urbofon live programa, otvara je šibenski HRAM uz podršku zadarskog majstora rime Peće

Danas je predstavljena druga sezona koncertnog programa Urbofon live čiji je jedan od ciljeva razvoj nezavisne domaće glazbene scene i pozicioniranje grada Zadra na koncertnu kartu i uključivanje mladih u volonterski program Urbofon live programa.

– Na taj način smo okupili tijekom prošle godine ukupno 15 volontera kroz dugoročni oblik volontiranja koji su nam pomogli kroz 260 sati volontiranja organizirati devet koncerata u okviru Urbofon live programa i jedna bonus koncert u okviru KvArt festivala gdje je Urbofon live program imao jedan bonus koncert. Ove godine smo ponovno otvorili poziv za volontere i drago nam je reći da smo imali već 20 prijava novih volontera i volonteri koji su prethodne godine volontirali planiraju pomagati u provedbi programa i ove godine. Mi se nadamo brojci od 20 do 25 volontera koji će kontinuirano tijekom ove godine pomagati nam organizirati koncertne nastupe i na taj način se povezivati s glazbenicima iz cijele Hrvatske i učiti kroz iskustveno učenje, rekao je to danas Silvestar Petrov, predsjednik Udruge Prizma koja realizira ovaj projekt.

Kako bi isfinancirali ovaj program, prijavili su se na nekoliko poziva i imaju pozitivne naznake da će ih i ove godine podržati Grad Zadar i Ministarstvo kulture i medija, Zadarska županija, a prijavili su projekt HDS-u i također dobili pozitivan rezultat da će ih sufinancirati.

– Ono što je boljka ovog programa i cijele nezavisne glazbene scene, da se ti programi uglavnom jako teško sufinanciraju i do izvora sredstava se dolazi na različite izvore financiranja tako da ćemo i ove godine pokušati još više diversificirati izvore financiranja kako bi mogli prikazati grad Zadar u jednom pozitivnom svjetlu i s tog aspekta da glazbenici i umjetnici budu plaćeni za svoj rad na adekvatan načina. Ove godine ćemo tražiti izvore financiranja iz pravnih i fizičkih osoba, organizirat ćemo donacije i tražiti sponzorstva i nadamo se da ćemo u tome uspjeti, a sve s ciljem da grad Zadar ima kontinuitet promoviranja nezavisne glazbene scene u Hrvatskoj, napomenuo je Petrov.

– Riječ je o glazbenicima koji nisu nepoznanica, koji su izuzetno poznati, cijenjeni, nagrađivani autori. Nema mjestu u Hrvatskoj gdje se oni ne zaustave i ne promoviraju svoje albume. To su albumi koji su na top ljestvicama, na primjer, od 1 do 5, kao što je slučaj s Ivanom Grobenskim koji je napravio ogroman bum, Koprivničanin koji je sa svojim bendom na sceni zadnjih 10 ili 15 godina. U raznim formacijama ga znamo, čak je svirao u Zadru s nekoliko različitih glazbenika, ali sa svojim bendom nikada i bila bi prava šteta da Zadrani ne čuju Apocalipstick uživo tako da smo presretni da možemo takve ljude poput njega ili Bad daughter koja je u Hrvatskoj javnosti odjeknula. Uvijek su nas zaobilazili pa sad pokušavamo zaustaviti ih i u Zadru, naglasila je to Maja Milin, kreativna direktorica ovog projekta.

Doći će sjajan bend iz Rijeke My buddy moose koji dolaze s novim materijalom, Terminator zagrebački bend nove snage ali moćan, Orwell, indie rock bend iz Zagreba, Embassy 516 iz Dubrovnika, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

– Ono što je sjajno i što nam je u cilju da pokušamo što više uključiti i zadarske glazbenike u cijelu priču i da oni sami u svom vlastitom gradu mogu predstaviti svoj rad. Jedan od njih je Pećo, zaista sjajan hip hopper odnosno rapper kojeg Hrvatska javnost, u smislu tko prati nezavisnu scenu ili rap, hip-hop scenu, vrlo dobro zna, on je član kolektiva Shelter Team i dua Kampanari. Surađivao je s dosta umjetnika i glazbenika u Zadru jer je član kolektiva koji je dio te naše srži zadarske nezavisne scene i uvijek je tu da da ruku bilo kome tako da je surađivao i s Franom Brajkovićem i vjerujem da će se još puno čuti o Peći. Hram iz susjednog Šibenika koji je napravio ogroman uspjeh s albumom prvijencem, udružiti će se s Pećom i otvoriti ovogodišnji Urbofon live 20. siječnja u Centru za kreativne industrije s kojim od drugog dijela našeg prošlogodišnjeg programa sjajno surađujemo, rekla je Milin.

– Prošle godine smo ostvarili izvrsnu suradnju s Udrugom Unison i s Distune-om iz Rijeke pri organizaciji svjetskog dana glazbe smo surađivali s Hrvatskim društvom skladatelja i HGU-om tako da i ove godine nastavljamo tu suradnju s njima u kontekstu da ćemo organizirati dodatne aktivnosti vezano za promociju aktivnosti HDS-a i ZAMP-a u smislu autorskih prava, na koji način se promovirati kao mladi glazbenik, pa će tu biti nekoliko radionica koje će nam HDS imati priliku predstaviti, najavio je Petrov.

No, važno je napomenuti da će i zadarski glazbenici koji budu imali neki novi materijal biti pozvani da održe koncert uz već najavljene glazbenike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...