Stručnjaci objasnili trebate li ostaviti grijanje uključeno cijeli dan

Ovih dana iskusili smo prilično niske zimske temperature pa ako ste se pitali je li vam isplativije u takvim situacijama ostaviti grijanje uključeno cijeli dan ili ga samo povremeno uključivati, u nastavku pročitajte što o tome kažu stručnjaci.

Andy Kerr, osnivač tvrtke za proizvodnju kotlova BOXT, rekao je da je mit da ćete uštedjeti ako ostavite grijanje uključeno cijeli dan, piše Mirror. On također navodi da je bolja opcija da grijanje uključite samo kada vam je potrebno jer tako dugoročno smanjujete energiju koju utrošite.

“Procjenjuje se da će se 70% topline u vašem domu izgubiti kroz otvore oko vrata, krova i podova”, navodi Kerr, pojašnjavajući da ako je grijanje uključeno cijelo vrijeme, veća je vjerojatnost da će doći do značajnijeg gubitka energije, a kao rezultat toga i računi za energiju će biti veći.

Na svojoj web stranici, Energy Saving Trust, britanska organizacija posvećena promicanju energetske učinkovitost i očuvanju energije, savjetuje isto – uključite grijanje samo kada vam je potrebno. Također preporučuje i korištenje mjerača, odnosno regulator pomoću kojeg možete programiti kada da se grijanje uključuje i gasi.

“Regulatori grijanja pomažu vam da svoj dom održavate ugodno toplim, bez pregrijavanja i rasipanja energije. Instaliranjem i učinkovitim korištenjem regulatora grijanja možete uštedjeti novac na računima za grijanje i smanjiti emisije ugljika”, stoji u objašnjenju.

Treba naglasiti da sve ipak ovisi i o vrsti zgrade u kojoj živite te koliko je dobro izoliran vaš dom. Ako vaš dom ima veće gubitke topline, potrošit ćete više novca na održavanje unutarnje temperature.

Nadalje, neki stručnjaci preporučuju niže temperature grijanje cijeli dan navodeći da se kondenzacija skuplja unutar zidova kad god isključite grijanje.

Najbolji način da svoj dom održite toplim jest da prvo bude dobro izoliran – na taj ćete način morati manje uključivati grijanje, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...