38. GODIŠNJICA SMRTI Što svi znamo o legendarnom Nardiju, a što pak o njemu mnogi ne znaju?

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.

Na današnji dan (14. veljače 2024.) navršava se 38 godina kako nas je zauvijek napustio poznati Zadranin i Arbanas, prof. Leonard Nardi Bajlo (11. 4. 1934. – 14. 2. 1986.). O njegovu pedagoškom i sportskom djelu puno je pisano te je ono opće poznato, posebice među Zadranima, ali i šire. Manje se, međutim, zna o Nardiju vjerniku, velikom i dubokom, koji je svoju vjeru živio, služio joj i drugima je prenosio. Povod je ovom napisu podsjetnik poznatog Arbanasa Tomislava Perovića, kojeg su mnogi Zadrani upoznali preko dugogodišnjeg predstavljanja knjiga o arbanaškoj tradiciji u njegovim rodnim Arbanasima, a u suradnji s Bernardom Kotlarom, Serđom Dokozom i sa svojim bratom Krstom. Tomislava Perovića poslovni put vodio je i u Beograd pa i u vrijeme kad je Nardi teško bolestan ležao na Vojno-medicinskoj akademiji, gdje ga je posjetio. Oduševio se snagom i voljom Nardijevom, koji je na bolesničkom krevetu pod jastukom držao Sveto pismo i navečer, kad bolničkog osoblja nije bilo, bolesnicima čitao iz njega.

U svojim Arbanasima Nardi je bio poznat po svakodnevnom rekreiranju, hodajući od Bersalje do Bazena, stalno držeći krunicu u ruci i sve se vrijeme moleći Bogu za pomoć svima kojima je Božja pomoć bila potrebita. Na 21. obljetnicu njegove smrti 2007. članovi Župnog zbora Vicko Zmajević organizirali su hommage  s prikazom ukupne Nardijeve djelatnosti i sa zaključkom:

– Život mu je bio pun vjere, snage i volje, optimizma i ozbiljnosti, što je uz puno duha prenosio na sve nas koji smo imali čast i privilegiju upoznati toga velikog čovjeka. Omiljen je bio onda, omiljen je sada, uzor će nam uvijek biti.

Neka to bude i moja poruka jer sam također imao čast i privilegiju s njim se družiti.

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...