Građani dobivaju pozive za vojnu vježbu; O čemu se točno radi?

Ministar obrane Ivan Anušić najavio je da se radi na povratku obveznog vojnog roka, a u međuvremenu su nam čitatelji javili da im stižu pozivi na vojnu vježbu. Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) za N1 kažu da je riječ o planiranoj aktivnosti pripadnika pričuvnog sastava Hrvatske vojske.

Tko je pozvan?

“Konkretno, u ovom ciklusu na osmodnevno osposobljavanje je pozvano ključno osoblje Zapovjedništva 1. pješačke pukovnije – Zagreb, odnosno 26 razvrstanih pričuvnika, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina”, kazali su nam u MORH-u.

Inače, dodaju iz MORH-a, obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine njihovih vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja.

Osposobljavanje traje 8 dana

“Pozivanje pričuvnika se radi prema potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osposobljavanje traje osam dana, i može trajati najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. Pozivaju se samo razvrstani pričuvnici, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost i imaju priopćen raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske”, dodatno je pojašnjen razlog slanja poziva.

Građani u velikoj većini podržavaju vraćanje obveznog vojnog roka. Prema anketama, tvrdi ministar Anušić, 73 posto je za to, 27 je protiv.

“Vojna izobrazba nema alternative, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može zamijeniti. U slučaju vojne ugroze, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilizirani, imali vojnu izobrazbu ili nemaju. S njom će biti svakako lakše”, odgovorio je Anušić na pitanje je li ovo priprema za eventualni sukob većih razmjera koji prijeti Europi i svijetu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...