KINO ZONA U petak projekcija za Oskara nominiranog filma “Zona interesa”

Veljaču u Kino Zoni započinjemo uz jedan od ponajboljih filmova godine, dobitnika velike nagrade žirija u Cannesu i jednog od najistaknutijih kandidata za Oskare i nagradu BAFTA, maestralnu dramu Jonathana Glazera, ”Zona interesa”!

Film je temeljen na istoimenoj knjizi autora Martina Amisa, ali scenaristu i redatelju Jonathanu Glazeru ona je poslužila više kao inspiracija nego predložak koji će film u stopu pratiti. Na određeni bi se način moglo reći da je Glazer na prvi pogled zapravo snimio obiteljsku dramu čija se radnja vrti oko supružnika i njihove djece, a zaplet se događa u trenutku kad muž dobiva premještaj što izaziva nervozu kod supruge koja se nikako ne želi odseliti odnosno koja želi podići obitelj u velikoj kući u kojoj žive omeđenoj prekrasnim, prostranim vrtom kojeg ona redovito održava. I sve bi to bilo u redu da glavni lik filma nije Rudolf Höss, ozloglašeni zapovjednik Auschwitza koji sa suprugom Hedwig i njihovo petero djece živi u kući smještenoj pokraj koncentracijskog logora, striktno odvojenoj velikim kamenim zidom preko kojeg se vide samo krovovi logora, s vremena na vrijeme čuju pucnjevi te konstantan zvuk paleža…

Glazer je deset godina proveo radeći na ovom filmskom projektu od čega su dvije potrošene samo na detaljno istraživanje obitelji Höss. Nekoliko je puta posjetio Auschwitz, a pogotovo rezidenciju u kojoj su Hössovi obitavali tijekom najmračnijeg razdoblja 20. stoljeća. Kako bi film ispao što autentičnijim, Glazer je surađivao s muzejom Auschwitz i raznim drugim organizacijama te osigurao posebne dozvole kojima je dobio pristup arhivama gdje je pregledavao svjedočanstva preživjelih te pojedinaca koji su u to vrijeme bili zaposleni u kućanstvu obitelji Höss.

Rezultat tog desetogodišnjeg mukotrpnog rada je ultimativno remek-djelo ZONA INTERESA u kojem su glavne uloge ostvarili Christian Friedel u ulozi Rudolfa Hössa te zbilja nevjerojatna Sandra Hüller kao njegova supruga Hedwig. Ova njemačka glumica očito živi godinu iz snova, jer osim u ZONI INTERESA također je nastupila i u glavnoj ulozi drugog sjajnog filma – “Anatomija pada”, dobitnika Zlatne palme u Cannesu za koji je i sama nominirana za nagradu Oscar u kategoriji glavne glumice. Upravo ju je njezin glumački partner iz ZONE INTERESA, Christian Friedel, preporučio Glazeru za ulogu Hedwig. Glazer joj je najprije poslao dio scenarija – scenu svađe supružnika – bez ikakvog konteksta, jer je znao da je Hüller nemali broj puta tijekom svoje karijere izjavila da nikad neće nastupiti u ulozi Nacistice. No, nakon što je pročitala cijeli scenarij i sastala se s Glazerom koji joj je objasnio svoju viziju pristala je nastupiti u projektu.

”Zona interesa” je na rasporedu u petak 02. veljače s početkom od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...