NINSKA ŠOKOLIJADA Evo tko je sve prijavio svoje šokole

Pripreme za ovogodišnju manifestaciju Ninsku šokolijadu u punom su jeku. Naravno sve počinje s njegovim carstvom šokolom, a on bez obzira na vremenske prilike sišao je s dima, čeka nekoliko dana kao ozebli sunce s poznatom ninskom burom, a zatim na dozrijevanje u konobu.

Od pamtivijeka je Nin kolijevka šokola, pa iako se recept prenosi više od dva desetljeća i rade se razne varijante šokola, onaj izvorni tradicijski iz Nina i okolnih mjesta koji imaju gotovo identičan obiteljski recept je onaj pravi i nije lažnjak kako će to reći pravi znalci i gurmani.

Početak proizvodnje šokola i zadržavanje proizvodnje isključivo na području bivše austrijske općine Nin i dalje nije znanstveno potvrđeno iako postoje tri teorije o tome odakle je šokol stigao u Nin, pa se na istraživanju i dalje radi.

Ninski šokol je brend i mnogi ga traže, a ima ga jako malo i zato je izuzetno cijenjen. Razlog zbog čega se on ne proizvodi u velikim količinama jest taj što za njegovu izradu treba utrošiti kvalitetno meso svinjske vratine puno mirodija i kvalitetno crno vino, a bura s Velebita koja donosi sol s mora ima poseban značaj na sazrijevanje, a u konačnici i kvalitetu šokola.

Proizvodnja i čuvanje šokola pravo je obiteljsko umijeće u koje osim sirovine ugrađena je ljubav prema ovom jedinstvenom proizvodu.

Šokol se proizvodi u malim serijama u kućanstvima i to ga svrstava u autohtoni domaći proizvod i kao teško se može proizvoditi kao komercijalni proizvod. Količine šokola su ograničene i brojni štovatelji već ovih dana rezerviraju kod proizvođača svoj šokol. Malo ga ima i jako je cijenjen, a tako će vjerojatno ostati još neko vrijeme i u njemu će guštati samo odabrani. Naravno i svi oni koji se zateći u Ninu 21. srpnja na Ninskoj šokolijadi.

Ove godine na Ninsku šokolijadu svoje šokole prijavilo je 43 šokolara, od toga je 12 žena, što znači da spol i dob nisu važni za proizvesti kvalitetan šokol.

Za odabir najboljeg recepta na ovogodišnjoj Ninskoj šokolijadi svoje šokole prijavili su:

Nin: Roko Pekić, Božena Pekić, Vjerica Sjauš, Branko Sjauš, Lucija Sjauš Dujmović, Marija Škibola, Marin Dejanović, Šime Ljubičić Zdenkov, Marko Oltran, Šime Skočić, Tanja Skočić, Lovre Stulić, Ivan Stulić Brankov, Ante Tonći Šalov, Matej Šalov, Danijel Striguljica, Roman Marguč, Domagoj Burela, Šime Burela, Iva Skočić Burela, Ive Ljubičić

Ninski Stanovi: Ivan Matešić, Ante Jurkin, Nada Jurkin, Marijan Pavlović

Žerava: Romeo Beram, Marin Beram, Joško Jurlina

Privlaka: Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Dragan Begonja

Zadar: Petra Rončević, Tomislav Rončević, Milan Čolak

Vrsi: Ante Perinić, Vesna Perinić, Šime Stojak,

Zaton: Stipe Pavlović

Petrčane: Zoran Lisica

Posedarje: Meri Kalac, Frane Kalac

Pakoštane: Marica Vučkov

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...