Ovaj siječanj je bio najtopliji u povijesti mjerenja

Prošli je mjesec bio najtopliji siječanj ikada zabilježen na globalnoj razini, kažu znanstvenici. To također znači da je globalna srednja temperatura u proteklih dvanaest mjeseci 1,52 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskog prosjeka (1850.-1900.godine).

Ova godina počinje s još jednim mjesecom koji obara rekorde. Ne samo da je ovo najtopliji siječanj zabilježen nego smo upravo iskusili 12-mjesečno razdoblje više od 1,5 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskog referentnog razdoblja.

Brzo smanjenje emisija stakleničkih plinova jedini je način da se zaustavi porast globalne temperature, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora Službe za klimatske promjene EU-a Copernicus (CCCS), prenosi toportal.hr.

Prema CCCS-u, prošli je mjesec globalna prosječna površina zraka bila 0,7 °C toplija od prosjeka 1991-2020 za siječanj i 1,66 °C toplija od procjene siječanjskog prosjeka za 1850-1900. Siječanjski prosjek je također bio 0,12 °C viši od temperature prethodnog najtoplijeg siječnja – 2020. godine.

To znači da su posljednjih osam uzastopnih mjeseci bili najtopliji zabilježeni za svoje mjesece. Brojku su najviše potaknule znatno iznadprosječne temperature u istočnoj Kanadi, sjeverozapadnoj Africi, Bliskom istoku i središnjoj Aziji, prema Copernicusu. Međutim, bilo je i temperatura ispod prosjeka u zapadnoj Kanadi, središnjem dijelu SAD-a i većem dijelu istočnog Sibira.

Temperature u Europi varirale su u siječnju 2024. od puno ispod prosjeka 1991.-2020. u nordijskim zemljama, do mnogo iznad prosjeka na jugu kontinenta. Ranije ovog mjeseca, španjolsko ministarstvo okoliša proglasilo je siječanj najtoplijim u zemlji od početka mjerenja 1961., s prosječnom temperaturom od 8,4 °C – 0,4 °C iznad prethodnog rekorda iz 2016.

Više od 190 zemalja obvezalo se Pariškim sporazumom iz 2015. ograničiti globalno zagrijavanje na “znatno ispod” porasta od 2°C u usporedbi s predindustrijskim razinama do kraja stoljeća. Zemlje su se također složile da će “nastaviti s naporima” da zadrže zagrijavanje unutar sigurnije granice od 1,5°C , nakon koje točke klimatskim utjecajima postaje još teže prilagoditi se, prenosi N1. 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...