POSEBAN STATUS Zašto Zadar zovemo Donatovim gradom, a on nije naš svetac zaštitnik?

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili

Jučer, 25. veljače, bio je Donatov dan pa ova crtica u povodu toga. Iako Zadar ima četiri sveca zaštitnika, ipak se naš grad redovito naziva Donatovim gradom, a među tim zaštitnicima sv. Donata nema. Neobična pojava. Mene je svojedobno jedan naš sugrađanin upravo to upitao: kakav je sv. Donat zaštitnik? Nisam znao pa sam se snašao kazavši, kako je počasni zaštitnik. Građanin je bio zadovoljan, a nisam pogriješio, što je, na neki način, pred dvije godine na Donatov dan, 25. veljače, potvrdio ugledni zadarski znanstvenik dr. prof. Pavuša Vežić, prošle godine dobitnik Nagrade Grada Zadra za životno djelo (na čemu mu usput čestitamo i zahvaljujemo na svemu što je Zadru dao).

– On nije nikakav svetac iz matriologije uzet da bi bio zaštitnik Zadra, već zaslužna povijesna osoba našega grada. Toliko da su ga njegovi sugrađani u kolektivnoj memoriji grada proglasili svecem, pretvorili u zaštitnika. To svakako ukazuje na potrebu da bude više prisutan i da se o njemu više puta priča u našem svakodnevnom životu. Ako ne inače, onda bar za njegov blagdan (izvor: K. Vrsaljko).

Ako o sv. Donatu želite znati više, pročitajte izvrsnu knjigu prof. Vežića “Sveti Donat: rotonda sv. Trojstva u Zadru” jer je ona najbolja obrada života i djela ovoga u narodu omiljenog zadarskog biskupa, kojemu je posvećena građevina s njegovim imenom, najviše rabljeni simbol Zadra.

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...