BLAGDANSKI RUČAK Zadarske beskućnike u Pučkoj kuhinji čekat će svinjsko pečenje, sarma i pogače

Caritas Zadarske nadbiskupije već godinama skrbi o socijalno ugroženim obiteljima i beskućnicima kojima svakoga dana, a tako i za blagdane, osiguravaju topli obrok. Čak i u vrijeme korona pandemije Caritas je bio izvrsno organiziran, te svojim korisnicima osiguravao obroke kako nitko ne bi ostao gladan.

Da i oni osjete toplinu Uskrsa, pobrinulo se rukovodstvo Caritasa koje će i njima i građanima slabijeg imovnog stanja osigurati bogat uskršnji ručak. A tu je i jedan važan podatak za korisnike Pučke kuhinje Sveti Vnko Paulski – svi njeni korsnici obroke mogu uzeti za dva blagdanska dana, dok će  kuhinja za beskućnike biti otvorena i na Uskrs, saznajemo od zamjenice Caritasa, Mirjane Tadić.

Naime, ova pastoralna i karitativna ustanova Zadarske nadbiskupije, kako i sami ističu, osnovana je u svrhu promicanja djelotvorne kršćanske ljubavi na području Zadarske nadbiskupije, a pruža materijalnu i psihosocijalnu pomoć širem krugu pojedinaca i skupina. Njihova je pomoć stoga nemjerljiva, što se najbolje vidi u vrijeme velikih blagdana poput Uskrsa.

– Na Uskrs će ih u kuhinji čekati svinjsko pečenje, konkretno plećka s kupusom, što mogu odnijeti kući za dva dana, a na jelovniku su još sarma, pire i leća, a prethodnih dana već su dobili šunku i pogače. Kao i svake godine, našim korisnicima osiguravamo obroke za nedjelju i ponedjeljak s obzirom da ta dva dana ne radimo, a beskućnici će, kao i svakoga blagdana i nedjelje, ručak imati osiguran u našoj kuhinji. Jer nedjeljom je za njih kuhinja uvijek otvorena, kao i za korisnike  prenoćišta koje će biti ranije otvoreno, kaže gospođa Tadić.

Naime, prenoćište zadarskog Caritasa otvoreno je od 20 do osam sati ujutro, no već u listopadu prošle godine vrata su beskućnicima otvarali  još od 14 sati sutradan do osam.

– Naši korisnici, osobito za ružnog vremena, već u dva sata popodne mogu doći u prenoćište, a s dolaskom toplijih dana vraćamo se na stari ritam kada je prenoćište otvoreno od 20 do osam sati, a  nedjeljom im osiguravano i otvorenu kuhinju, kako bi dostojanstveno mogli jesti za stolom. I danas smo im prilagodili jelovnik, te su imali riblji obrok, a u subotu i na Uskrs ih svakako čeka mesni, najavljuje zamjenica voditelja Caritasa, napominjući kako se od srca zahvaljuje svima koji su donirali Pučku kuhinju te socijalnu samoposlugu.

– Veliko hvala svim sugrađaniam koji nas prate u našem  radu i koji su prepoznali skrb za potrebite već godinama nas prateći u svim našim aktivnostima jer da njih nema, ne bismo ovako mogli raditi.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...