FRAKTURE VREMENA Restauracija i prezentacija vrijedne staklene građe iz čuvaonica Arheološkog muzeja u Splitu

Izložba „FRAKTURE VREMENA restauracija i prezentacija vrijedne staklene građe iz čuvaonica Arheološkog muzeja u Splitu“ otvorit će se u petak, 15. ožujka u 12:00 sati u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru.

„FRAKTURE VREMENA restauracija i prezentacija vrijedne staklene građe iz čuvaonica Arheološkog muzeja u Splitu” specijalistička je izložba kojom se želi prezentirati izvorna arheološka staklena građa, sagledavana iz kuta konzervatorsko-restauratorske struke. Proistekla je iz želje za prenošenjem spoznaja i usvojenih vještina Odsjeka za restauraciju i istraživanje koji djeluje u sklopu Odjela za stručne muzejske poslove MAS-a, široj stručnoj i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Ova nastojanja Muzeja antičkog stakla u Zadru povezala su se s planiranjem zaštite ekskluzivne rimskodobne građe iz Arheološkog muzeja u Splitu i s težnjom da se i u tom muzeju restauratorska služba na specijalističkom polju konzervacije staklene građe podigne na viši nivo. Stoga je u okviru međuinstitucijske suradnje između ova dva muzeja provedena dvomjesečna stručna obuka kolegice Zrinke Bajić Franković, organizirana pod vodstvom dr. sc. Šime Perovića u radionicama Muzeja antičkog stakla, a uz rad na materijalu iz zbirki Arheološkog muzeja u Splitu.

Tijekom 2023. godine u okviru navedenog programa obrađeno je 45 selektiranih predmeta te se zbog vrijednost izložaka kao i s ciljem predstavljanja specifičnosti zahtjevnih konzervatorskih i restauratorskih postupaka priređuje izložba i istoimeni katalog Frakture vremena – restauracija i prezentacija vrijedne staklene građe iz čuvaonica Arheološkog muzeja u Splitu.

Autor koncepta izložbe i kataloga je dr. sc. Šime Perović, a u realizaciji su sudjelovale i Ivana Matković, konzervatorica-restauratorica u Muzeju antičkog stakla u Zadru te Ivana Zrinka Bajić Franković, viša konzervatorica-restauratorica iz Arheološkog muzeja u Splitu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...